Női kézilabda

2014.09.29. 17:20

A Kézilabda Akadémián járt Orbán Viktor

Dunaújváros - Nagy megtiszteltetés érte hétfő délelőtt a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémiát.

Jankó Árpád

Félig-meddig hivatalos látogatást tett városunkban, az egyesületnél Orbán Viktor miniszterelnök. A villámlátogatásra Radulovics Bojanának, az akadémia szakmai igazgatójának meghívása alapján került sor. Köztudott, hogy a miniszterelnök a magyar és a nemzetközi labdarúgás szerelmese, lévén, nemrég még maga is a felcsúti labdarúgócsapat igazolt játékosa volt, de a kézilabdának is nagy híve. Ráadásul rendkívül tiszteli Radulovics Bojana kézilabdamúltját. S többek között azt is, hogy Bojana honosítása után hatvankilencszeres magyar válogatottként, kétszeres Világ legjobbjaként hozott dicsőséget a magyar sportnak. Ezeknek is köszönhető, hogy a miniszterelnök elfogadta az akadémia szakmai igazgatójának meghívását. Mivel ez nem egy hivatalos kormányfői találkozó volt, ezért az akadémia és Dunaújváros vezetői, valamint városunk sportját támogató MEKH elnöke számolt be lapunknak Orbán Viktor miniszterelnök látogatásáról.

Cserna Gábor, városunk polgármestere két célt említett meg a látogatást illetően.

– Egyrészt kettőnk beszélgetésének témája volt a közelgő önkormányzati választás. Azaz bíztatást kaptam jómagam is tőle, hisz vágyaink szerint mi kívánjuk folytatni az elmúlt négy év után a munkát Dunaújváros fejlődéséért. Ide tartozik a sport is, sőt a sportlétesítmények fejlesztési koncepciója is. A miniszterelnök kiséretébe tartozó Vígh László, a sportlétesítmények fejlesztéséért felelős kormánymegbizott vaskos anyagot kapott a Dunaújváros Sportcsarnok felújítási tervéről.

Orbán Viktor emellett érdeklődéssel hallgatta az akadémiáról a tájékoztatót, s rendkívül érdekelte az utánpótlás-nevelés folyamata. A résztvevők a látogatásról adott tájékoztató alapján – ezúttal ugyanis interjút nem adott az elnök úr – azért megtudták, hogy rendkívül tájékozott volt a dunaújvárosi női kézilabda múltjáról és jelenéről is. Mátéfi Eszter, vezetőedző ismertetőt tartott az első csapat eredményeiről.

– De belenézett a serdülők, az ifisták és a felnőtt csapat edzésébe, és nagyon megható pillanat volt, amikor kitüntető figyelemmel fordult a határon túli magyar gyerekek, a mi játékosaink felé, akikkel hosszasan elbeszélgetett. Szó volt a saját nevelésű gyerekeinkről, sőt még a magyar válogatottról is. Nagy megtiszteltetés volt számunkra ez a látogatás.Radulovics Bojana a tulajdonképpeni vendéglátó örömmel számolt be arról, hogy Dunaújváros jelentős támogatást kap sportfejlesztésre.

– Ebben bízva bátran tudtam kijelenteni miniszterelnökünknek, hogy mi eddig is hittük: van jövőképe a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémiának, de ezután méginkább bízhatunk a komoly szakmai sikerekben. Én itt élek Dunaújvárosban immár tizenkilenc éve, és nekem mindig is a városunk női kézilabdájának eredményessége, és az utánpótlás-nevelés volt a legfontosabb. Ő örömmel vette tudomásul, hogy a mi akadémiánkban rend van, normálisan működik, dolgozik, fejlődik. Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, a dunaújvárosi sport mecénása, támogatója a következőket nyilatkozta a látogatás után.

– Nem is volt ez villámlátogatás, hiszen rengeteg elfoglaltsága ellenére elnök úr két és fél órát tartózkodott társaságunkban. A végén Radulovics Bojana meghívta a miniszterelnök urat, hiszen a Boki által főzött, legendás hírű kajszipálinkát is meg kellett kóstolnia. Ami nagyszerű hír: megkaptuk a támogató ígéretet az akadémia fejlődése érdekében. A sportcsarnok felújítása, egy munkacsarnok létesítése céljából pedig a miniszterelnök  felkérte a kormánybiztost, hogy a következő kormányülésre ennek a tervét terjessze elő.

Kiemelten a vasműről

Ha Orbán Viktor miniszterelnök a városban jár, megkerülhetetlen kérdés a vasmű helyzete.

A miniszterelnök a DS Tv kérdésére válaszolva elmondta, hogy egész Magyarország számára fontos a munkahelyteremtés, és ez különösen igaz Dunaújvárosra. Kiemelte azt hogy a vasműs munkahelyeket azzal tudják megmenteni, hogy a kohó újra termel. A kormány folyamatosan foglalkozik a vasmű helyzetével és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több munkahely megmaradhasson. Mindemellett a miniszterelnök tárgyal Cserna Gábor polgármesterrel arról is, hogy a városba újabb ipari cégek települhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!