Női kézilabda

2014.11.17. 17:55

Vardar után az MTK érkezik Dunaújvárosba

Dunaújváros - Hat év után újra nemzetközi mérkőzést játszott szombaton a Dunaújvárosi Kohász női kézilabdacsapata.

Jankó Árpád

Az EHF Kupa harmadik fordulójában az Európa-hírű macedón csapat, a Vardar második gárdája látogatott el Dunaújvárosba. (A visszavágó mérkőzés november 23-án lesz Szkopjéban.)

Aki még nem értesült volna róla, a szombati vendégek junioroknak hívhatók, mert rendkívül fiatalok. A fiatalság minden pozitívumát tapasztaltuk is játékukban. A bátorságot, a gyorsaságot, a fegyelmezettséget, a gólörömöt, a kitartást és természetesen a tehetséget is. S hogy mindezeket felsoroltam, annak a legfőbb oka az volt, hogy ezt a játékot, és ami nagyon fontos, a mentalitást a mi fiataljaink is példának vehetik. Tehát a megszületett 28-20-as Kohász-győzelem után azért még oda kell, hogy tegyék magukat a dunaújvárosi kézilabdázók Szkopjéban, mert hazai csarnokban még inkább bátrabban kézilabdáznak majd a macedón lányok szurkolóik buzdítása közben. Mindezzel együtt a Dunaújvárosi Kohász minőségileg sokkal jobb csapat, rutinosabb gárda, és ez, ismerve Mátéfi Eszter csapatának küzdését és tudását is, meg kell, hogy mutatkozzon a visszavágón, amit a továbbjutás koronázna meg. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi dunaújvárosi együttesben is kézilabdázik több olyan fiatalabb játékos, akik szombaton először ismerhették meg egy nemzetközi találkozó hangulatát a teljesen ismeretlen csapat ellen.

Ezt fejtette ki a Kohász vezetőedzője is a mérkőzés után.

- Egyszerűen nem tudtuk a felkészülés idején, hogy kikkel, milyen képességű játékosokkal szemben kell játszanunk. Most már okosabbak vagyunk, tehát a visszavágóra már van támpontunk. Tény, hogy a macedón lányok a mérkőzés elején megleptek bennünket. Nem ijedtek meg, nagy figyelemmel, örömmel kézilabdáztak. Bár a játékukat nyilván edzői utasításra lassították, amit a bolgár bírók engedtek is, de tény, vannak köztük ügyes játékosok. A kapott húsz gólt tudomásul véve viszont a sok ziccerünk kimaradása gondoz okozott. Az utolsó huszonöt percben játszottunk jól. Ekkor a védekezés mellett a támadás is megfelelő volt.

Tomoriné Kamper Olívia (29) a játékot irányította, valamint három gólt is dobott a Vardarnak Fotó: Ónodi Zoltán

A szkopjei visszavágó előtt, most szerdán ismét bajnoki pontokért játszik a Kohász. 18 órakor az MTK csapatát fogadják Ferlingék. (Előtte 14 órakor, az ifik, 16 órakor a juniorok mérkőznek meg.)

S ha valaki azt hiszi, hogy az MTK ellen előre borítékolható a két pont, nagyon téved. Ez az MTK nem ugyanaz, mint a tavalyi volt. A nyáron több mint tíz játékost igazoltak, köztük neves. rutinos kézilabdázókat is. Valovics, Wolf, Barna, a szélső Török, a beálló Ábrahám, Fekete és a légiós Khouildi nem tartozik a rutintalan fiatalok közé. Figyelmeztető jel lehet, hogy a napokban hazai pályán megszerezték első bajnoki győzelmüket is, mégpedig a Vác ellen (25-23). Így már felugrottak a tizedik helyre, s mögöttük a Vác (!) és a Szeged szerepel. De eddig is szoros mérkőzéseken maradtak alul a fővárosi játékosok. Nem véletlenül nevezték eddig magukat kissé szomorúan a legszimpatikusabb veszteseknek . Rendkívül szívós, küzdeni is képes, lelkes és most már alaposan megerősített csapat az MTK. Azaz, nagyon komolyan kell venni a szerdai hazai mérkőzést, amelyen azért természetesen óriási csalódást jelentene a hazai szurkolóknak egy esetleges vendég pontszerzés. Ennek megfelelően a nemzetközi kupamérkőzésen látott hibákat nem szabad megismételni.

Ahogy azt Mátéfi Eszter, a Kohász szakvezetője elmondta, a fiatalok beállításán töri a fejét. Tehát Nagy Éva kapus, Ács Anna, Ferenczy Fruzsina és a többiek is kapnának játéklehetőséget, de ez a döntés veszéllyel is jár. Az eddigi cserepadosok játékára csak akkor lehet számítani, ha azt az eredmény majd megengedi. Egyszóval: érdekes és küzdelmes mérkőzést láthatnak a szurkolók.

A macedón tinédzserek szombaton már öt órakor alig várták, hogy felgyújtsák a világítást a csarnokban, és rohantak a parkettára, nem bemelegíteni, játszani. A Vardar fiatal lányai a mérkőzés alatt is remekül érezték magukat. Mindenegyes góljuknál felpattant a kispadjuk, és visítva tapsolták meg a betalált társukat. Ám a vidámság a küzdésben, a labda utáni birkózásban megszűnt. Keményen harcoltak, védekeztek. Addig, amíg erővel bírták. Elfáradtak. Nem csoda. Egész éjszakát, és még egy délelőttöt buszoztak Dunaújvárosig.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!