Otthon

2014.07.28. 19:40

Legszebb kert Fejér megyében (4.) - Arborétumi hangulat

Dunaújváros - Sokan küldtek be fotót az Év kertje pályázatra. A legszebbnek ítélt tízet mutatjuk be sorozatunkban. Olvasóink szavazatai döntik el, kié a legszebb kert.

Körmendi Erzsébet

– Huszonöt éve lakunk ebben a Szilágyi Erzsébet utcai családi házban, azóta folyamatosan alakítgatjuk a kertet. Veteményes volt eleinte, aztán a virágok egyre inkább átvették az uralmat a zöldségek felett – mondja Moldovánné Kiss Etelka, miközben befelé invitál bennünket a ház és a garázs közötti átjárón a hátsó kertrészbe.

A fák töve sem üres, mindenütt hangulatos szigeteket alakított ki, amelyek önállóan is megállják a helyüket. Fotók: Ady Géza

Útközben megcsodáljuk a pletykasort, a pálmafákat, a bejárai ajtónál lévő citromfa sárguló termését, a parasztmuskátli tövében megbúvó kis kakast. Az átjáró túloldalán mediterrán hangulatú, arborétum szerű növénybirodalom tárult elénk.

A hátsó terasz hűs liget, a sarokban olajfa, tele bogyóval, citrom, mandarin, avokádó, golgotavirág, leander, szamócafa, közötte egy-két cserép eper és paradicsom... – és még csak a nagyját soroltuk fel. Etelka elmondja: képes hosszú ideig járkálni a cseréppel, nézni, hova illik a kiszemelt virág. Kedvencei a trópusi növényeket, ám mindent imád, ami szép. Vet, hajttat, palántáz, cserél, szívesen fogad el növényt, és ő is örömmel ad másoknak.

Moldovánné Kiss Etelka mutatja a kertjét: csodás virágok, trópusi növények és gyümölcsök, kerámiák tökéletes összhangja tárul az ember szeme elé.

Kertépítő nem tervezhette volna meg szebben a kertet. A teraszról szemlélve balról medence csábít, körötte fű zöldell az ágyásokig. A kerítés tövében egyik oldalról fenyők krizantémok, másikról málna, ribizli, néhány tő szőlő, szeder, füge, őszibarack. A fák töve sem üres, virágok, kerámia díszek, hova mi illik. A terasszal szembeni fő ágyást ezernyi színpompás növény borítja: rózsa, kardvirág, tulipánfa, örökzöld magnólia, közötte az eper, paradicsom.

A ház és a kerítés között sárga és fehér rózsa lugason át vezet az út, mellette vad citrom bokor, a fán madeáretető, a fenyők tövében árnyéktűrők, rododendronok, kaméleák, gyönyörű gránátszegfű, korálberkenye. A fák alatt kis szigetek, törpével, lámpával, kaktusszal, kő ülőkével, alumínium tálban muskátlival. De van ott lonc, jázmin, aranyeső, vérehulló fecskefű, barér és mindeféle fűszernövény, ami kell a konyhára. A kerti növényrepertoár lenyűgöző. És akkor az utca-frontról még nem esett szó: a puszpáng sövénnyel kerített szigetben óriás magnólia, gránátszegfű bokor virít, mellette tűztövis, borbolya, lilaakác, tulipánfa – és a ház minden ablakában muskátli virít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!