Rácalmás

2014.02.25. 19:20

Értékünnep Rácalmáson

Rácalmás - Fejér megye mintegy száz települése közül mindössze tizenhét hozott létre értéktárat, és csak kettő kérvényezte, hogy valamely települési értéke bekerüljön a megyei értéktárba.

Körmendi Erzsébet

 

A keddi, Hungarikumok és helyi értékek elnevezésű értékünnep helyszíne, a Jankovich-kúria is települési értéknek számít, bár még nem készült el a települési értéktár, amelyben hivatalosan is lajtromba vehetnék az épített, természeti és szellemi kincseket. Viszont éppen Rácalmás az a település, ahol a törvényalkotókat megelőzve már 2011-ben megjelent a Rácalmási örökségünk című kötet, Szalai Árpád munkája. A városvédő egyesület alapítója és korábbi elnöke a hungarikum törvény elfogadása előtt két évvel összegyűjtötte és színes, képekkel gazdagon díszített kiadványban adta közre mindazt, amit Rácalmás büszke, és megmutathat a vendégeinek.

Talán meglepő, de egyik javaslat a Sárbogárd melletti kis faluból, Alapról érkezett: az alapi ugrós és kanásztáncot szeretnék megyei érték szintre emelni, amelyet Pesovár Ferenc gyűjtött össze. Ez valóban jelentős kincs, tudták meg az érdeklődők Pleizer Lajostól, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnökétől, a megyei értékőr bizottság elnökétől tegnap azon a szakmai napon, amelyen a hungarikumok és helyi értékek témakörben tájékozódtak és cseréltek eszmét a résztvevők. Visszatérve egy pillanatig Alap községhez, amely a vadászturizmust is szerette volna magasabb elismertségre emelni, ám azt a megyei értékőr bizottság a helyi értéktárba javasolta, hasonlóan Sárszentágotán a Szentágota-imahelyet. A szakemberek nagyobb települési aktivitást szeretnének, hiszen szinte mindenütt vannak olyan helyi értékek, amelyekre büszkék lehetnek a lakók, és amelyek ha nem is ütik meg a hungarikum számos kritériumból álló nagyon magas mércéjét különlegesek, egyediek, védett értékek, vagy nemzeti termékek. Egyebek mellett ezt is hangsúlyozta a rendezvényen Horváth Vilola a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér megyei irodájának referense, hozzátéve: az iroda minden szakmai segítséget megad az érdeklődőknek. Pleizer Lajos a 2012-ben elfogadott hungarikum törvényből adódó feladatokról is szólt, dr. Keleti Ágnes, a Vidékfejlesztési Minisztérium szakreferense a pályázati lehetőségekről beszélt.

A közel négyórás értékünnep második felében a helyi értékeket sorakoztatták fel. Zsigmond László főépítész arról beszélt, miként óvják rendeleti szinten is az épített örökséget Rácalmáson. Bodnár Sándor elnök a városvédő egyesületet mutatta be. A Jankovich-kúriában lévő helytörténeti gyűjteményben Bodnár Edina igazgató kalauzolta a vendégeket. A városvédők asszonycsoportja a Tökfesztiválról ismert tökös-almás rétessel, töklekváros linzerrel és más finomsággal példázta a helyi gasztronómiai értékeket.

Két éve él a törvény, de még mindig kevés településen figyeltek fel a jelentőségére. Juhász Zsófiával beszélgetve derült ki, hogy sokan a szakmai napon kapnak ihletet, hazamennek a községükbe, városukba, és körülnéznek a saját házuk táján. Esetleg észrevesznek olyasmit is a településükön, amiről korábban nem gondolták, hogy érték. Sőt, a települési értéktár a létrehozása új közösségeket kovácsol. Ami önmagában is érték.

 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!