Rácalmás

2014.05.14. 17:45

Almavirágos hangulatban - A család, az egészség és a kultúra jegyében kínálnak bő programot

Bármit is mondanak a meteorológusok szombaton, az Almavirág fesztiválon jó idő lesz. A városvédők hisznek benne, hogy sikerült ismét csábító, szívmelengető programot összeállítaniuk.

Körmendi Erzsébet

A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület idén is megrendezi a hagyományos tavasznyitányát, az Almavirág fesztivált. Igazi színes és látványos kavalkádnak ad otthont május 17-én, azaz most szombaton a Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ teljes területe.

Színpadi programok, élő koncertek, kézműves árusok és gasztronómiai élvezetek várják a vendégeket 10 órától.

– Újdonságokkal is szolgálunk, mint kozmetikai fogfehérítés, tetoválási bemutató, továbbá vadászmadár bemutató és röptetés is lesz. Valamint a gyerekek nagy örömére kisállat simogató szerepel a bőséges kínálatban – tudtuk meg Bodnár Sándortól, az egyesület elnökétől.

A gyerekek és a népi táncosok ügyeskedtek a nagyszínpadon a korábbi rácalmási Almavirág fesztiválon. (Fotó: archív)

Egészségügyi fronton ellenőrizhetik a vércukor- és koleszterinszintjüket, felmérethetik a cukorbetegség kockázatukat, megmérethetik a vérnyomásukat, a testzsírjukat, valamint megismerhetik a vastagbélrák szűrőprogramot. Alternatív gyógymódok mellett sportszerbemutató és országos nordic walking találkozó is lesz. Különlegesség lesz a Vajk íjászkör Európa bajnoki helyezettjeinek bemutatója délután egy órától négyig. A Duna-parton a rácalmási kajakosok és kenusok déltől kínálnak kikapcsolódási lehetőséget a vízisportok iránt érdeklődőknek. Különlegesség lesz az említett ragadozómadár seregszemle és madárröptetés 10, illetve 16 órakor.A kézműves játszóház 10 és 17 óra között várja az ügyeskedni vágyó látogatókat. A kisvonat pedig 10 órától közlekedik a település utcáin.

A nagyszínpadon egymást váltják majd a helyi és a vendég fellépők 10 órától. A rácalmási jazzbalettesek után a Violin növendékei következnek, majd az Aranyudvar zenekar szórakoztatja a közönséget a Manóvár Óvoda gyermekeinek műsoráig, közös tornáig, ami előre láthatóan fél tizenkettőkör lesz. Délben Magyar Rózsa nótacsokrát hallhatják a résztvevők, majd a helyi kangoo jump csoport, a Napsugár Asszonykórus, a Max Pain táncosai, és a dunaújvárosi aikidó klub szórakoztatja a nagyérdeműt. A legtökéletesebb iskola eredményhirdetése háromnegyed háromkor lesz, majd a rácalmási néptáncegyüttes mutatja be repertoárját. Az esti sztárok délután fél öttől: Magyarock, Hollywood Rose, Kasza Tibi, végül Tóth Gabi és a Szupernova. A színpadi műsoron kívül igazi kulturális csemegét ígérnek a kiállítások, amelyeket 10 és 18 óra között tekinthetnek meg az érdeklődők a Jankovich-kúriában.

Érdekességként említhetjük a kézműves játszóházat. A felnőttek sem maradnak ki a próbatételből, hiszen a rendezvény jellegénél fogva idén is meghirdetik a szervezők az almahámozó, az almás palacsinta sütő, valamint a hagyományos almás lepény és sütemény versenyt. Nevezni egy tálca süteménnyel lehet 10 10 és 12 óra között a kúria rendezvénytermében. Eredményhirdetés a színpadon lesz délután négy óra után néhány perccel.

 

Hagyomány: nordic walking találkozó

Az Almavirág Fesztivál keretében negyedik alkalommal rendezik meg az Országos Nordic Walking Találkozót. A rácalmási klub ingyen ad botot és szakszerű oktatást biztosít az érdeklődőknek. A vállalkozó kedvűek ófaluban és a Nagy-szigeten tesznek egy kellemes gyalogtúrát nordic walking bot segítségével. A vendéglátók nem felejtkeznek el a túra utáni energiapótlásról: csokoládé, alma és ízletes zsíros kenyér formájában. Minden résztvevő kitűzőt kap emlékbe. Ajándéksorsolás is lesz, a szerencsés túrázók ismert sportáruház által felajánlott termékeket nyerhetnek. Gyülekező szombaton fél 10-től a rácalmási Jankovics kúriában. A közös bemelegítés 10 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!