Rácalmás

2014.03.24. 15:55

Éled a rácalmási Nagysziget

Rácalmás - Éled a rácalmási Nagysziget. Rügyeznek a fák, sárgán virít a salátaboglárka, és lassan teljes lesz a körtés kert virágpompája...

Körmendi Erzsébet

 

A Vadex Mezőföldi Zrt. nagy gondot fordít arra, hogy a rácalmási Nagysziget minél természetesebb erdőképpel fogadja a kirándulókat, a természetvédelmi kincseint iránt érdeklődőket, az ártéri erdőkért rajongókat. Ezek a törekvések lépten-nyomon megfigyelhetők. Nagy Győző kerületvezető erdész mutatja példának okáért azt a területet, ahol ártéri rét lesz hamarosan. Tavaly kezdték a munkát, a csihatagokat, az aljnövényzetet már eltávolították tavaly, most géppel lekaszálják a tisztást, aztán később is rendszeresen gondozzák, hogy a folyamatos kaszálás hatására idővel visszaálljon ott a az ártéri rétek hagyományos növényvilága gyönyörködhessen benne a kiránduló, ha levisz egy piknikkosarat, pokrócot a sziget rétjére, és kiszakad néhány órára a város forgatagából. A tisztás mellett fiatal szürkenyarast láthat, amely természeti érték.

A réttől jóval északra, a tanösvénynél lévő régi körtés is különlegesség, hiszen páratlanul öreg, ritka körtefajok találhatók benne. Régebben a gaz benőtte, a vadszőlő teljesen befutotta a ligetet, csak virágzáskor tűntek ki a fák. Most viszont sétálni lehet a fák alatt, megfigyelni érdekes formájukat, nyáron megkóstolni a termésüket. Megtudtuk: a Vadex ezentúl rendszeresen kaszáltatja a területet, hogy az szép maradjon.

A horgászok, a rácalmásiak és a kirándulók kérésére a zrt. rendbe tetette a hídtól a sziget déli része felé vezető utat. Érdekességként az út mentén a szegélybe négy féle almafát ültettek, mégpedig ötven darabot, és a csemetéket sikerült megvédeni a vadkártól is a télen. Sebestyén János, a sárosdi erdőgondnokság vezetője örömmel újságolja, hogy a jelölt turistaút mellett folytatják az ültetést, 1200 diófa csemete kerül a szegélybe, ősszel pedig negyven szilvafa gyarapítja a sort, a régi magyar fajtákból. A gyümölcsfák üde színfoltot visznek az erdőbe, gazdagítják a pompáját, és termésüknek örülnek az állatok, növeli majd a Nagysziget vadeltartó képességét.

- Együttműködési megállapodást kötöttünk a rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesülettel, közös munkával, pályázattal is elősegítjük a hagyományos tájgazdálkodási feladatok megoldását, az ártéri gazdálkodás helyreállítását - mondja dr. Gombás Katalin, a Vadex közjóléti és kommunikációs osztályának vezetője, bizonyítva, hogy a cég számos olyan feladatot is felvállal a Nagyszigeten, amely pénzügyi, gazdasági hasznot nem jelent a cégnek.

Ettől függetlenül idén őszre is sok nemes nyaras erdőrész éri majd el a véghasználatot, vagyis kivágásra szorulnak. Ám helyettük kocsányos tölgyeket, hazai nyarakat ültetnek szakszerűen fiatalítják az erdőt. A természeti értékének megóvása érdekében is lépéseket terveznek, turistacsoportokat például előzetes bejelentés alapján engednének be később, hogy a sziget élővilága fennmaradhasson.

Sebestyén János, Gombás Katalin, Nagy Győző a facsemeték előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!