Rácalmás

2014.09.19. 17:45

Idén húszéves a városvédő egyesület

Rácalmás - Azért vannak a jóbarátok... énekelték a Jankovich iskola diákjai a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület jubileumi ünnepségének nyitányaként.

Körmendi Erzsébet

Bizonyosan szándékos volt a dalválasztás, hiszen nem csak az értékvédelem, a településszépítés, a hagyományápolás és teremtés kovácsolta erőssé a városvédők közösségét, hanem a barátság is, amely szövődött a rendezvények szervezésekor és lebonyolításakor, a kiállítások alatt, a tökföld kapálása közben, virágültetéskor, gyomláláskor a parkban. Kondor Károly Gyula helyi költő verssel köszöntötte az alapításának huszadik évfordulóját ünneplő egyesület tagjait. Bodnár Sándor elnök köszöntőjében összegezte mindazt, amit a városvédő lét jelent, és felidézte az önkormányzattal, a társszervezetekkel közösen, de elsősorban a városvédőknek köszönhetően elért eredményeket.

Bodnár Sándor elnök (jobbról) és Scsrick István polgármester is köszöntötte a városvédőket a Jankovich-kúriában pénteken tartott jubileumi rendezvényen.

Visszautalt a kezdetekre, utalt a társadalmi átrendeződésekre, az önkormányzati széthúzásra. Az akkori helyzetet megváltoztatni akaró céltudatos és tettre kész csapatra, a tizenhármakra, az alapítókra. Név szerint említette Mosonyi Mihály fafaragót, Rácalmás múltjának kutatóját, Szalai Árpádot, aki tizennyolc évig vezette elnökként az egyesületét és tevékenységét, a hatékony egyesületi munkát számos díj példázza, valamint néhai Kovács Györgyöt, a település festőjét, meghatározó személyiségét.

Az eseményen részt vett és elismeréssel szólt az egyesület tagjainak, vezetőinek tevékenységéről a híres városvédő, Ráday Mihály is. Fotók: Ady Géza

– Városvédőnek lenni elismerés! – mondta Bodnár Sándor. Utána Pallor László korábbi elnök is sorolta mindazt, amire büszkék: a sziget védetté nyilvánítása, a fásítás, a történelmi sírok, építészeti emlékek, értékes öreg fák védetté nyilvánítása és gondozása, a virágosítás, a szép porták verseny visszaállítása, a Millenniumi park és tó kialakítása, Raáb Ervin tábor megszervezése, együttműködés az önkormányzattal, a sportolókkal, nyugdíjasokkal, civil szervezetekkel, az Almavirág, a Tökfesztivál meghonosítása.

Tizenhárman kezdték és ma 183-an vannak. Schrick István polgármester óriásinak nevezte a városvédők által elvégzett munkát, amely generálója volt a fejlődésnek. Ráday Mihály az országos szövetség elismerését tolmácsolta a rendezvényen résztvevőknek. A társszervezetek köszöntője után elismeréseket adtak át az alapítóknak, támogatóknak, kiemelkedő munkát végzőknek, majd néptánc műsorral folytatódott a program.

Az első elnök és ötletgazda

Szalai Árpád a semmiből alakított egyesületet tizenhárom taggal, ezelőtt húsz évvel. A jubileumi ünnepségen köszönetet mondott a városvédők, egykori faluvédők közösségének azért a sok jóért, szépért, ami munkájuk nyomán létrejött Rácalmáson.

Szalai Árpád alapító, tizennyolc évig volt az egyesület elnöke.

–  Nemcsak a várost, a környezetet gazdagítottuk az elmúlt évtizedekben, hanem saját magunkat is. Mégpedig érzésekkel. A kollektíva, az összefogás gazdagságot hozott a rácalmásiak lelkében, közös élményekkel, örömökkel gyarapította érzéseiket. Az összefogás hozta meg az eredményeket a településnek. Egy-egy elvégzett feladat, jól sikerült rendezvény olyan erős sikerélményt is ad, ami hetekre, hónapokra gazdaggá teszi az embert – mondta Szalai Árpád, aki a faluvédő mozgalom meghonosítója volt Rácalmáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!