2017.04.11. 10:22
A húsvéti menüben is megállja helyét a kókusztorta
Olvasónknak hála a receptet is megmutatjuk.
Domján Mária
Veszprém
Kókusztorta
2 tojásból piskótalap
2 tojásból diós lap
2 tojásból csokis lap
A lapokhoz:
2 tojás
4 dkg cukor
7 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 kanál víz
2 kanál olaj
A diós laphoz:
5 deka darált dió
A csokis laphoz:
2 kanál kakaópor
A rumos sziruphoz:
4 kanál cukor
annyi víz, hogy ellepje
ízlés szerint rum
A krémhez:
6 dl tej
10 dkg cukor
4 tojássárgája
3 kanál cukor
4 tojásfehérje
1 lap zselatin
Az oldalára és a tetejére:
5 dkg kókuszreszelék
3 dl tejszín
A tojássárgáját 2 dkg cukorral, vízzel, olajjal kikeverjük. A fehérjét habbá verjük a maradék cukorral. A két masszát összekeverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet és sütőpapíros kapcsos tortaformában kisütjük. A sütőt akkor kapcsoljuk be, amikor a tésztát a sütőbe tesszük, 160 fokon kb. 20–25 percig süssük. Mind a három lapot így készítsük el, az egyikbe kakaóport, a másikba diót keverjünk. Amikor a lapok kisültek és már meghűltek, a diós lapot visszatesszük a tortaformába, sziruppal meglocsoljuk és a főzött krémmel megtöltjük.
A sziruphoz a cukrot a vízzel feltesszük a tűzre és egyszeri forrásig hagyjuk. Levesszük a tűzről, rummal ízesítjük. Kicsit kihűtjük. A tejet feltesszük forrni. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, amikor a tej felforrt, lassan hozzáadjuk a tojásos krémhez állandó keverés mellett, majd gőz felett az egészet besűrítjük. Levesszük a tűzről, a lapzselatint hozzákeverjük, és a cukorral felvert tojásfehérjét is belekeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
Az alsó lap diós lesz, erre rumos szirupot locsolunk, rátesszük a krém felét, erre jön a csokis lap, a maradék rumos szirup és a krém. A legfelső lapnak a piskótát tesszük. 1–2 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután a tejszínt habbá verjük, a tortát a formából kivesszük, az oldalát a tejszínnel bevonjuk és kókuszreszelékkel bevonjuk. A tetejére kis habrózsákat és marcipánból kis tojásokat készíthetünk.