Receptek

2014.07.01. 12:15

Rakott kelkáposzta, egy kicsit másként

Vannak ételek, amelyeket ugyan sokan ismernek és főznek, ám olykor nem árt kicsit újítani. Ilyen ez a rakott étel is.

A receptet Gömöri Endréné Ildikótól kaptuk, aki szinte naponta főz, háziasszonyként pedig arra törekszik, hogy egészségesebb ételek kerüljenek a család asztalára. Ezért használja a rakott kelkáposztához a kölest, amely az egyik legősibb termesztett gabonaféle, mégis talán kevesebbet használjuk. Pedig élettani hatásai kivételesek. Magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosít. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök és a fogak, a szem állapotára. Íme, így készül Gömöriné Ildikó rakott kelkáposztája.

A hozzávalók:

1 nagy kelkáposzta,
1 nagy fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
3 teáskanál pirospaprika.
1/2 bögre köles,
4dl tejföl,
1 tojás,
1/2 kg darált hús,
borsikafű és só.

Ildikó a kelkáposztát leveleire szedi, gondosan megmossa és sós vízben 5-10 percig főzi. Közben megmossa a kölest is. A hagymát megtisztítja, egy kevés olajon megfonnyasztjuk. A darált húst a dinsztelt hagymára teszi és a hús fehéredéséig süti, majd ráteszi az egészre a kölest is. Felengedi az ételt vízzel, megszórja paprikával, sóval, bors helyett ő a kímélőbb borsikafüvet használja: majd az egészet puhára főzi. A köles a vízben szépen megdagad, és jól átveszi a fűszeres hús ízét.

Ezután egy kivajazott jénai edénybe rétegezzük a hozzávalókat: a kelkáposztát, majd a köleses húst, a lényeg, hogy végül kelkáposzta kerüljön a tetejére. Erre pedig tojással kikevert tejfölréteget teszünk, majd az egészet forró sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük. Akkor kész, ha a teteje is finoman megpirul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!