Sport

2015.06.16. 19:15

Belapátolt magyar érmek az Európa Játékokon - A dunaújvárosi Hajdu Jonatántól már a döntőbe jutás is bravúr volt

A magyar kajak-kenu csapat vitte kedden a prímet éremszerzésben az Európa Játékokon, a hetedik aranyunkat pedig a birkózó Barka Emese szerezte. Utolsó csoportmeccsén a dunaújvárosi játékosokkal és szakvezetéssel felálló ifi női vízilabda-válogatott a briteket győzte le.

Gallai Péter

A napot a kajak-kenusok remeklése nyitotta, hiszen Kozák Danuta K-1 500 méteren bronzérmet, a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel kajaknégyes 1000 méteren aranyérmet, a dunaújvárosi, de Szegeden versenyző Kárász Anna és Vad Ninetta K-2 500 méteren harmadik helyet – a kétszáz kettesek között negyedik helyet – , Dudás Miklós a kajak egyesek 200 méteres döntőjében aranyérmet szerzett. Harmadikként ért a célba Tótka Sándor és Molnár Péter K-2 200 méteren, csakúgy mint Csay Renáta a női kajakosok 5000 méteres távján, ahol Pauman Dániel ötödikként végzett.

A kedden aranyérmes férfi kajak négyes: Kammerer Zoltán (balra), Tóth Dávid, Kulifai Tamás, valamint Pauman Dániel (MTI Fotó: MOB/Szalmás Péter)

S végül, de nem utolsósorban ejtsünk szót a Dunaferr SE tizenkilenc éves klasszisáról, Hajdu Jonatánról, aki előfutamát megnyerve jutott be a keddi döntőbe, ami előzetesen már nagy bravúrnak számított.

Erről így beszélt a finálé előtt: – Jól sikerült a rajtom, egész szép előnyt gyűjtöttem össze az elején, el tudtam jönni a riválisoktól. A végén azonban egy kicsit kapkodtam, ezzel feljött rám a mezőny, de sikerült megtartani az első helyemet.

Sajnos kedden elizgulta a rajtot és végül a kilencedik helyen zárt.

A válogatott pedig összesen 5 arany- és 5 bronzérmmel – egy bronz kivételével mindegyiket olimpiai versenyszámban szereztük – , lett a legeredményesebb az Európa Játékok kajak-kenu regattáján.

A folytatásban a 2013-as világbajnok Barka Emese a kedd délutáni döntőben is ellenállhatatlan volt a női birkózók 58 kilogrammosok versenyében, a hetedik magyar aranyérmet nyerve Bakuban.

A taekwondós, kanadai színekben kétszeres olimpikon – Athénban ötödik – Gonda Ivett a -49 kg-os súlycsoportban egészen a bronzmérkőzésig menetelt, ahol azonban a horvát Zaninovics 9-1-es pontozással legyőzte, így a magyar sportoló az ötödik helyen végzett.

Sportlövészetben Zwickl-Veres Kata és az ifjúsági olimpiai bajnok Péni István is közel volt légpuskában az olimpiai kvóta megszerzéshez, amelyen előbbi nyolcadik, utóbbi pedig a kilencedik helyen végzett.

Az ifjúsági női vízilabda Eb-n, amit a játékok keretében rendeznek, a Dunaújvárosi Főiskola trénere, Mihók Attila vezette válogatott – a csapatban Vályi Vanda és Mchunu Hlengiwe képviseli még a klub színeit – utolsó csoportmeccsén a britekkel játszott. Tekintettel arra, hogy a szenzációs, görögök elleni utolsó negyedet, egyúttal a 11-10-es győzelmet hétfőn a hollandok elleni 9-14 vereség matematikailag voltaképpen semmissé tette, azaz a mieinket a csoport harmadik helyére száműzte, tulajdonképpen a mai negyeddöntőben következő spanyolokon járt már az ész a britek elleni meccs előtt is, amelyen nem volt kérdés a győztes kiléte.

Magyarország–Nagy-Britannia 16-4 (5-2, 2-2, 5-0, 4-0)
Magyarország: Magyari – Hertzka 2, Vályi V. 5, Farkas T. 1, Miklós R. 1,Tóth Cs. 1, Mchunu. Cs.: Vogt, Urvári 1, Kiss E. 2, Mucsy 2, Ádám 1.

A csoportunkat megnyerő görögök és a másik ágról az oroszok jutottak be egyenesen ágon az elődöntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!