Sport

2016.10.09. 20:35

Felemás korláton és gerendán is becsúsztak hibák, és ezek figyelmeztető jelek - kell a változás

A Torna Challenge Világkupa versenyen, amelyet Szombathelyen rendeztek meg Ausztráliától Kínáig indultak férfi és női versenyzők. A magyar csapat tizenkét tornászból állt.

Jankó Árpád

Nyolc magyar férfi és négy női tornász lépett a szerekhez. A női versenyben volt Dunaújváros érdekelt, mivel olimpikonunk, Kovács Zsófia is színre lépett. Zsófia két szeren, felemás korláton és gerendán mutatta be tudását. Zsófi a pénteki selejtezőből felemás korláton másodikként, gerendán negyedikként került be a szombati és a vasárnapi döntőbe. (A fiúk mezőnyében óriási népszerűségnek örvendett Berki Krisztián, aki hosszú idő után ismét felpattant a lóra , és elsőként került a döntőbe, ahol szombaton lólengésben nagy fölénnyel (15,633) szerezte meg az aranyérmet.)

Kovács Zsófia hetedikként lépett a döntőben a korláthoz. Gyakorlata jól sikerült, ám sajnos a leugrásban hiba csúszott. Letette a kezét, és ezt a pontozók nem díjazták. 13,000 pontot kapott. Ahogy a végén kiderült, azért ez a bronzéremhez elég volt.

- Az olimpia után volt egy pihenő, így az erőnlétem még nem olyan mint az olimpián volt. Mindenesetre örülök a bronzéremnek - nyilatkozta Kovács Zsófia a verseny után.

Kovács Zsófia a tíz centiméteres gerendán pózol - nehéz szer Fotó: Ady Géza

Sajnos Divéky Luca elesett a gyakorlata végén, és csak 10,900 pontot kapott. A döntőben még Dévai Boglárka teljesítményének örülhettünk, aki ugrásban lett a harmadik. Már a döntő első napján tapasztalható volt a kínai fölény női és férfi szakágban egyaránt.

Vasárnap Kovács Zsófiára, a dunaújvárosi olimpikonra már csak a gerendagyakorlat várt. Sajnos Zsófia egyszer leesett a gerendáról, és ez nyilván a pontozóknál komoly élményt jelentett. Gyakorlatára 12,566-ot kapott. Divéky Luca szereplése sem volt sikeres, ő kétszer is leesett a gerendáról. Végül Kovács Zsófia negyedik lett holtversenyben a finn Maia Leinonennel. Ezt követően a nőknél a talajgyakorlatok következtek. Böczögő Dorina, a magyar induló nagyszerűen versenyzett, és nagy fölénnyel (13,233) lett első helyezett.

A férfiak csoportjában még Babos Ádám korláton, Vecsernyés Dávid pedig nyújtón volt résztvevője a vasárnapi döntőnek.

A Világkupa versenye, amit a szombathelyiek nagyszerűen megrendeztek tehát így végződött.

Kovács Zsófia szerepléséről a verseny után a következőket nyilatkozta Joó Gabriella edző.

- Véleményem szerint meg kell tanulnunk elviselni a kudarcot. Volt rontás korláton és gerendán is, és a problémákon az edzőknek is el kell gondolkodniuk. Sokszor nüanszokon múlik a jó helyezés, de erre nem hivatkozhatunk. Sok mindent át kell értékelnünk. Összeszedettebben kell Zsófinak versenyeznie, és most némi önbizalomhiányt is érzek nála. Az tény, hogy a szerbajnokságon jobban oda tette magát. Az is beigazolódott, hogy ha valamilyen elem nem sikerül, és abban rontás tapasztalható, akkor azt az elemet le kell cserélni. Szerintem el kell menni más irányba gerendán, felemás korláton pedig vissza kell szerezni az erőt. Vissza kell szerezni Zsófiának régi önmagát is - nyilatkozta Joó Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!