Sport

2016.12.27. 17:40

Kínában versenyeztek a baracsi íjászok

Baracs - Gyönyörű sikereket értek el a baracsi íjászok a kilenc nemzetnek meghirdetett történelmi, tradicionális találkozón.

Horváth László

A magyarok nyilaitól ments meg urunk minket! - imádkoztak régen a nyugati világban ellenfeleink. Hogy most megfordult-e a házigazdák fejében ez a gondolat, azt nem tudjuk, de a kínai nagy fal árnyékában a magyar íjászok eredménye okot adhat rá, hogy átlapozzák Kínában is az európai történelmet. Balogh Csaba, a Baracsi Íjász Egyesület vezetője mesélt lapunknak a nemzetközi versenyről.

A magyar íjászok és kínai vendéglátóik. A hátsó sorban Terman Szilárd és jobbra Balogh Csaba, a jobb szélen pedig szemüvegben Balogh Kristóf a baracsi íjászoktól Fotó: Amatőr felvétel

A Baracsi Íjász Egyesület 3 tagja Balogh Csaba, Balogh Kristóf és Terman Szilárd december 6-13-ig a kínai Kunmingban rendezett íjászversenyen öregbítették a magyar és szűkebb környezetük, a baracsi íjászok hírnevét. Az idei évben a Történelmi Országos és Világbajnokságon elért eredmény alapján 10 tradicionális íjász képviselhette hazánkat. A kimerítő utazás után rendkívül szívélyes fogadtatásban részesültek a magyarok. Megismerkedhettek a város nevezetességeivel és a kínai gasztronómiából is ízelítőt kaptak. Maga a verseny egy iskolaközpont sportpályáján zajlott, ahol 30, 40, 50 és 60 méteres távon kellett pontosan célba találni a 120 fős mezőnynek. A vasárnapi döntőre mindhárom baracsi egyesületi tag kvalifikálta magát, ahol már párbajjal dőlt el a továbbjutás sorsa. Balogh Kristóf és Terman Szilárd a legjobb 32-ben búcsúzott a mezőnytől, Balogh Csaba pedig a legjobb 16-ba jutott - emlékezett büszkén a helyezésekre a baracsi egyesület vezetője.

Mekkora teljesítmény a magyar és benne a baracsi íjászok szereplése? Ehhez elég csak átgondolni Magyarország és Kína történelmét, hiszen mindkettőben ezeréves harcászati kultúráról beszélhetünk. A népességarányt meg talán ne is említsük - amennyiből meríteni lehet! Ezért is nagyszerű az eredmény!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!