Sport

2017.04.11. 14:25

Kovács Bence Európa-bajnok a JKA karate Európa-bajnokságon

Dunaújváros - Április elején Hollandiában, Sittard városában rendezték meg az idei amelyre huszonnégy nemzet delegálta versenyzőit. A magyar válogatottban a dunaújvárosi Hikari Dojo két karatékája szerepelt.

Dunaújvárosi Hírlap

Az esemény házigazdája a JKA Nederland kitett magáért. Egy minden igényt kielégítő sportcentrumban, annak is a sportcsarnokában hat küzdőteret biztosítottak a zavartalan lebonyolításhoz. A Magyar JKA Karate Szövetség válogatottjában 25 versenyző kapott helyet, köztük Kovács Bence és Kovács Máté a Hikari Dojo versenyzői. Mindketten a juniorok között, Máté kata, míg Bence kumite számban volt érdekelt.

- Máté most indult először a "nagy" Eb-n, eddig csak korosztályos eseményeken versenyzett, ahol többszörös elsőséggel rendelkezik, ezért részére inkább a tapasztalatszerzés volt elsődleges. Az első fordulóban szlovén ellenfelén túljutott, majd portugál riválisa útját állta, így nem jutott tovább. Bence elkapta a fonalat és először szlovén majd angol ellenfelén jutott túl - mindkettőn 2-2 waza-arival -, majd két nehezebben kiküzdött forduló következett cseh és norvég ellenféllel szemben.

Schneider László mellett Kovács Bence és Kovács Máté
Fotó: Hikari Dojo

Ez utóbbi meccs már a döntőbe jutásért ment, itt 2-1 lett a waza-arik aránya a dunaújvárosi fiú javára. A fináléban orosz ellenfél következett, Bence itt is ügyesen küzdött és két waza-aris győzelemmel Európa-bajnoki címet ért el - tájékoztatta lapunka Schneider László, a Hikari Dojo vezetője, aki versenybíróként vett részt az eseményen. A férfi egyéni kumite döntőjében sarokbíró, a felnőtt női csapat kumite döntőjében vezetőbíró volt.

A csapat kumitéban a magyar együttes elsőként a cseheken jutott túl, de a szépen küzdő törökbálinti Berényi Leventének orrát törték így ő nem tudott tovább szerepelni. A döntőben a németekkel kellett megküzdeni, ám a mieink csak két fővel tudtak kiállni - a csapat három tagú és egy tartalék versenyzőt lehet nevezni -, mivel nem volt tartalékunk. Berényi ugye nem állhatott már oda, így rögtön egy ippon hátránnyal kezdtünk.

Kovács Bence 2-1 waza-arival hozta a meccsét, majd a jó formában lévő kunmadarasi Hamari Bence következett. Ellenfele kétszer is kilépett a magyar versenyző elől menekülve, s még egy esetén leléptetik. Ez pedig ipponos győzelmet ért volna, de egy szerencsétlen akció közben a magyar fiú válla kifordult - kórházba is került -, így a német csapat ünnepelhetett. Az eredményhirdetésnél ezért Kovács Bence egyedül állt a három német versenyző mellett, ami kisebb derültséget váltott ki a nézők között. Ám a német csapat sportszerűen viselkedett, érezhették, hogy a szerencse is melléjük állt.

- Összességében a Hikari Dojo versenyzőit dicséret illeti. Bence intelligens versenyző, idestova két éve tisztában van azzal, hogy az ő egyéni munkája is kell a sikerhez és ezt is, mint a napi munkát, példa értékűen végzi. Szülei is mindent maximálisan biztosítanak a testvéreknek a lehetőségeikhez képest. Megérdemelték ezt az örömet - tette hozzá Schneider László.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!