Sport

2016.06.05. 16:13

Európa-bajnokság: Kovács Zsófia 5. felemás korláton, 7. ugrásban

Dunaújváros – Már az is óriási sikert jelentett, hogy a magyar női tornászválogatott bejutott a szombati csapatdöntőbe.

A berni Európa-bajnokságon tehát a szombati nap is tartogatott kellemes meglepetéseket. A fináléban Divéky Luca is bemutatkozott mégpedig három szeren. Makra Noémi csak felemáskorláton szerepelt, mivel csütörtökön a selejtezőben kiújult a térdsérülése. Remekeltek a magyar lányok, köztük a legjobb, Kovács Zsófia is.

– A talajon kezdtem kis izgalommal, de utána ment minden mint a karikacsapás. Felszabadultan, élvezettel versenyeztem. Ugrásban és felemáskorláton is jól ment. Egy emberként szorítottunk egymásért – mondta a Dunaferr SE sportolója, Zsófia. De Draskóczy Imre csapatkapitány is áradozott a fiatal tornászokról. – Igazi csapatként működtünk. Felemáskorláton voltunk a legjobbak. Itt is Kovács Zsófia emelkedett ki. 14.500 pontos gyakorlatot mutatott be Ezzel „rögzítette” a nevét a zsűritagoknál. Büszke vagyok a csapatra – így szólt a a szövetségi kapitány a csapatverseny résztvevőiről. Valóban szenzációs eredményt jelentett a nyolcadik hely. Dr. Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke egyenesen arról beszélt, hogy „új dimenzióba lépett a magyar női torna”. Vasárnap az egyéni szerenkénti döntővel folytatódott a kontinensbajnokság. Kovács Zsófia ugrásban és felemáskorláton is bejutott a döntőbe. Nos, a dunaújvárosi tornászlány ragyogó gyakorlatot mutatott be felemáskorláton. Látszott rajta a magabiztosság, egyáltalán nem idegeskedett, és pontszerző, az ötödik helyen végzett. Ugrásban sem hibázott. Az elsőben a Jurcsenko dupla csavar gyakorlatra magas pontszámot, 14.933-at kapott, a másodikra 13.500-at, így lett 14.216. Ez pedig a hetedik helyre lett elegendő. Szenzációs! Visszatérve a felemáskorlát gyakorlatára: annyira jól sikerült, hogy hat versenyző után még dobogós helyen állt, végül ötödik lett nüansznyi hátránnyal.

– Furcsa volt telt ház előtt versenyezni, de nem volt időm izgulni az ugrás hetedik helyem után. Azonnal jött a felemáskorlát, ráadásul elsőnek szólítottak engem. Amikor leugrottam, éreztem, hogy jó volt. Nagyon élveztem a versenyt. A selejtezőbeli helyről előrébb léptem. A szövetségi kapitány pedig már előre gondolkodott.

– Zsófiban rengeteg lehetőség van. Sokat tud még fejlődni. Ezen a viadalon nem is fáradt el. Rövidesen kihirdetem, hogy ki megy majd az olimpiára. A riói viadal nagyon izgalmas lesz. Ha Zsófia ugrásban még tud módosítani és felemáskorláton beépíti az új elemet... (Ebből a mondatból nem nehéz kivenni az olimpiára utazó személyét. Az pedig nem lehet más, csakis a tizenhat éves dunaújvárosi tornászlány, akiről dr. Magyar Zoltán elnök annyit mondott: – Fantasztikusan szerepelt Kovács Zsófia. Betört az élvonalba.)Trenka János Zsófia egyik edzője is maximálisan elégedett volt tanítványa eredményével.

– Felemáskorláton hatodik helyet vártam, és ötödik lett. Ugrásban a papírforma hetedik-nyolcadik helyet ígért. Be is jött a hetedik helyezés. Edzőtársammal, Joó Gabriellával már tudjuk, hol lehet még a pontszámon javítani – tette hozzá.A két fiatal dunaújvárosi edző minden elismerést megérdemel. Jutalmuk: olimpikon tanítványuk lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!