Sport

2016.04.18. 08:00

A szövetség dönt, hogy Kovács Zsófia vagy Makra Noémi utazhat a riói olimpiára (frissítve)

Kovács Zsófia és Makra Noémi is olimpiai kvótát érő helyen végzett a tornászok Rio de Janeiróban rendezett tesztversenyén, de a szabályok szerint csak egyikük lehet majd ott a nyári játékokon.

Jankó Árpád

Kovács Zsófia

Mint ismeretes ezen a komoly versenyen lehetett még olimpiai kvótát szerezni. (Egy nemzetből egy mehet.) A magyar női ágban Makra Noémi és Kovács Zsófia lett a szövetségi kapitány által kiválasztott. S amennyiben olyan összetett eredményt értek el (52-53 pont körül), akkor az már kvótát jelentett. A végeredmények között szerepelt az a verzió is, hogy mi történik akkor, ha Makra és Kovács is eléri a szintet.

Nos akkor a nyár folyamán Draskóczy Imre szövetségi kapitány kettejük közül egy tornászt küld el az olimpiára. Nos, a tesztversenyen ez bekövetkezett. Mindkét magyar kvótát szerzett, tehát dönteni kell. A tesztversenyen négy fordulót bonyolítottak le. Az első fordulóban a dunaújvárosi Kovács Zsófia nagyszerűen teljesített, és győzött. Makra Noémi az első kör után tizenegyedik helyen végzett.Zsófia a gerenda előtt kissé izgult, de  sikerült a gyakorlat, sajnos korláton rontott, talajon minden sor megvolt, ugrás végén kiválóan beleállt a csavarba. Összpontszáma: 54.399, amivel nyert. (ugrás 14.700, felemáskorlát 13.033, gerenda 13.300, talaj 13.366) Makra Noémi összpontszáma 51.932.

A két magyar lány kapott pontszámai között óriási a különbség Zsófia javára. Zsófia kilencven versenyző között tizennegyedik, Noémi pedig negyvenkilencedik lett. Ebben is óriási a különbség. A tornában kevésbé jártas olvasók talán nem is tudják, hogy Makra Noémi komoly térdsérülés után lábadozik. Ő nyilatkozta magáról: két héttel ezelőtt abban sem voltam biztos, hogy ki tudok utazni Rióba. Nem elfogultság részünkről, ha megjegyezzük: ilyen állapotban óriási felelősség mellette dönteni. A szakmában nyílt titok, hogy nem előny, sőt hátrány, ha a versenyzőnek fiatal edzői vannak, akiknek még nagy nemzetközi versenyen nem szerepeltek neves versenyzői. Joó Gabriellának és Trenka Jánosnak a fiatal koruk most lehet hátrány is, hiszen Noémi edzői a nyugdíjas korú Unyatinszky Mihály és felesége Unyatinszkyné Karakas Júlia, akiknek Ónodi Henrietta olimpiai bajnok is tanítványuk volt. De bízzunk az objektív döntésben, ami a teljesítményen alapszik. Ráadásul a szövetségi kapitány mondta: „Eljött a fiatalítás ideje.”

Nyilatkozatok

Kovács Zsófia: Nagyon örülök neki, hogy életem első nagy felnőtt összetett versenye ilyen jól sikerült, és a ezt a pontszámot sikerült összehoznom. Szerencsét hozott a világoskék dresszem, pedig este még gondolkodtam, és a sötétet akartam választani. A reggel 7 órás busszal mentünk ki a csarnokba, a melegítőteremben nem ment olyan jól a gerenda. Aztán fent a pódiumon egy kicsit elkezdtem izgulni is, hiszen még nem versenyeztem ekkora csarnokban, ilyen nagy közönség előtt. A gerenda elején még a lábam is remegett, de aztán sikerült csak a gyakira koncentrálnom. Talajon minden sorom megvolt, az ugrásba is szépen beleálltam. A felemáskorlátnál a melegítés jól ment, a szólítás már kevésbé. Nagyon boldog vagyok, hogy az első fordulót meg is nyertem, de bevallom őszintén, még tudok ezen a pontszámon is javítani.

Makra Noémi: Felemás érzések kavarognak bennem, egyrészt örülök, mert a térdem miatt két héttel ezelőtt még egy lyukas garast sem adtam volna, hogy itt leszek, másrészt viszont sajnálom, hogy nem sikerült magasabb pontszámot összehoznom. Bízom benne, hogy elegendő lesz ez is a kvótához. A reggeli melegítés jól ment, akkor még a rózsaszín dresszben voltam, de váltottam a sötétkékre, mert az Japánban szerencsét hozott. Hát most egyáltalán nem. Sajnos, a gerendánál megint izgultam, ugyan nem estem le, de a kötéseket nem fogadták el. A talajon jól sikerültek a sorok, az utolsó kettőt direkt megcseréltük, mert abban hibáztam a pódiumedzésen. Mégse jött össze a végén a dupla bicska szaltó, és letettem a kezem. Nem tudom, hogy miért, lendületem is volt, és elég magas is volt. Az ugrásra kaptam már több pontot is, de amit igazán sajnálok, az a felemáskorlát. És nemcsak azért, mert az összetett pontszámomhoz hozzátett volna, hanem mert a rontáson kívül nagyon jól sikerült, és finálés lehettem volna.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: Kovács Zsófival elégedett vagyok, a melegítése nem volt zökkenőmentes, de a gerenda után átöleltem, és azt mondtam neki: most itt legyőzte önmagát. Az utolsó szeren sajnos mindkét versenyző hibázott, már nem tudtak a végén koncentrálni. Makra Noémi hetek óta térdsérüléssel bajlódott, de leküzdötte a fájdalmat, és végigcsinálta versenyt, most izguljunk érte közösen, hogy neki is meglegyen a kvótát érő pontja. Azt szinte teljes biztonsággal kijelenthetjük, hogy Kovács Zsófi pontja olimpiai kvótát ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!