Sport

2014.11.02. 18:10

A jövő úszóbajnokai randevúztak

Dunaújváros - A Jövő Bajnokai Program második összrégiós versenyét vasárnap az uszodában a Dunaferr SE szervezésében rendezték meg, amelyen a hazai szövetség teljes vezetése, valamint a múlt legendái és a jelen példaképei is résztvettek, köztük Darnyi Tamás.

Gallai Péter

Az eseményre közel 250 fiatal érkezett a régióközpontok válogatottjaival a Fabó Éva Sportuszodába, ami az első vidéki helyszíne volt a seregszemlének. A szakmai szempontok alapján kiválasztott tíz-tizenkét éves tehetségek az egyaránt hazai rendezésű 2017-es junior, valamint a 2021-es felnőtt vb-nek lehetnek majd főszereplői. A magyar és a dunaújvárosi úszósport szempontjából kiemelkedő eseményen jelen volt a szövetség részéről Gyárfás Tamás elnök, dr. Szabó Tünde főtitkár, Kiss László szövetségi kapitány, Hargitay András első világbajnokunk, mostani ifjúsági kapitány, dr. Tóth Ákos szakmai alelnök. S eljött a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás, de itt volt Jakabos Zsuzsanna, kétszeres Európa-bajnok is.

Egy legenda, a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is a program patrónusa, aki örömmel adott aláírást a gyerekeknek Dunaújvárosban a vele való találkozás is hatalmas élmény volt (Fotó: Ónodi Zoltán)

A többi sportág számára is példa lehet az az utánpótlás program, ami az úszóknál a Jövő Bajnokai elnevezést viseli, s a következő világversenyek potenciális győzteseit, résztvevőit készítik fel kiemelt anyagi és tárgyi feltételek között. Az országot régiókra osztották fel, mindegyik egy harminc fős válogatottat állít ki, tagjainak fejlődését a havi felmérők mellett két, nagyon komoly körülmények között rendezett összrégiós megmérettetésen is tesztelik.

Vasárnap a második ilyet a Fabó Éva Sportuszodában rendezték meg. A verseny előtt sajtótájékoztatót tartottak a szövetség képviselői. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azzal kezdte, hogy a program indulása után szűkültek a keretek, s most már tényleg csak a legjobbak tagjai ezeknek a válogatottaknak: – A mennyiség helyett a minőség a szempont, 2015-től egymást követik a rangos események, amelyek közül többnek Magyarország lesz a házigazdája. Nagyon szeretnénk, hogy ne csak a rendező jogán, hanem minél többször játsszák el a magyar Himnuszt ezeken a versenyeken. A házigazda szerepét betöltő Dunaferr SE ügyvezetője, Mátyás Gábor hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy Dunaújváros lett a helyszín: – Szeretném kiemelni, hogy az egyesület úszószakosztálya érdemelte ki ezt a lehetőséget, szakmai tudásával, eredményeivel, csakúgy, mint a régióközponti szerepkört. Bízom benne, hogy meg tudunk felelni ennek a komoly feladatnak a továbbiakban is. A MÚSZ programja példaértékű, s azok, akik ma itt úsznak, pár éven belül komoly versenyzőkké válhatnak. Dr. Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára is kiemelte, a Dunaferr SE hosszú évtizedek óta a legeredményesebb egyesületek közé tartozik, ahol nagyon jó szakemberek dolgoznak.

– A régiónak idén összesen kilencvennyolc millió forint támogatás jut a különböző programok révén, ami soha nem látott összeg, ebből Dunaújváros is részesült. Ahhoz, hogy a nemzetközi eredményeinket meg tudjuk tartani, vagy túl tudjuk szárnyalni, olyan tervezhető kezdeményezésekre van szükség, mint a Jövő Bajnokai. A tehetséggondozás célja, hogy 2017-ben az ifi és 2021-ben a felnőtt vb-n olyan csapattal indulhassunk, amelyik felveszi a kesztyűt a világ legjobbjai ellen. Kiss László szövetségi kapitány felhívta a figyelmet arra, hogy Dunaújváros az utánpótlás fellegvára, példaként említette az Európában egyedülálló Arany Üstöt.

A programban szereplő fiatalok egyenfelszerelésben érkeztek, ebben az egységes formában vonultak fel a megnyitóhoz is, a közép-dunántúli régió válogatottjában nyolc dunaújvárosi sportoló szerepelt

– Nagyon nehéz megtartani a nemzetközi színvonalat akkor, ha nincsen megfelelő utánpótlás. Ez a program már most mondhatom, hogy eléri az eredményét, mert innen került ki két 2001-es születésű versenyző, akik persze még tanulásként, de ott lesznek a dohai, rövidpályás világbajnokságon. El tudom képzelni, hogy tizenöt évesen, mint tanítványom Egerszegi Krisztina ott lehetnek az olimpián. Azt nem ígérem most, hogy meg is nyerik, de van realitása a részvételüknek. Az a cél, hogy minél hamarabb válasszuk ki és támogassuk a legjobbakat. Hargitay András ifjúsági kapitány, első világbajnokunk azzal kezdte, hogy a világ ugyan nagyon sokat változott, de a sportág kedvező helyzetben van, mert szinte mindenki meg akart tanulni úszni.

– Egy ilyen program nagyobb merítési lehetőséget ad és kizárt, hogy csak Budapesten legyenek tehetségek, pont Dunaújváros a példa arra, hogy vidéken is vannak értékeink. A fiatalok megfelelő módon tudnak felkészülni, a mögérendelt támogatással, persze a sok pénz nem jelenti azt, hogy sok eredmény is lesz. Fontos még az edzők munkája és megbecsülése is, mert a sportolók kiöregszenek, azonban a trénerek maradnak több évtizeden keresztül. Eddig csak külföldi világeseményen szerepeltünk, de a közeljövőben megadatik, hogy az ifik és a felnőttek is hazai környezetben úszhassanak, ami fantasztikus dolog. Dr. Tóth Ákos szakmai alelnök, aki a Testnevelési Egyetem tanára is, hangsúlyozta, hogy az egy éve indult program jóvoltában elképesztő mértékben megnőtt az igazolt versenyzők és az úszásoktatásban részvevők száma.




A sajtótájékoztató részvevői: Mátyás Gábor (b), Hargitay András, dr. Szabó Tünde, Gyárfás Tamás, Kiss László és dr. Tóth Ákos (Fotó: Ónodi Zoltán)


– Kulcskérdés az edzőképzés is, az ő gyakorlati munkájuk. Érezzük, hogy erősen motiváltak, ennek alapja, hogy érzik a szövetség támogatását, szakmailag is irányítottak, törődünk velük. Ami pedig a versenyzőket illeti, tervezzük az egészségügyi, pszichés mentális felmérésüket is, ezekkel is tudjuk segíteni a trénereket. Az ünnepélyes megnyitóra felsorakoztak az egyenmelegítős résztvevők, öröm volt végignézni a sárgálló és zsúfolásig megtelt uszodán. Az esemény a Himnusszal kezdődött, majd Hargitay András azt mondta: – Ti vagytok a jövő, a jövő bajnokai. Ám ez csak akkor valósul meg, ha a megfelelő edzésmunka után ebben hisztek, na meg persze magatokban is. Azt kívánom mindenkinek, azt az imát, amit magyar Himnusznak hívnak, minél többször hallgassuk meg együtt, s ti is a dobogó legfelső fokán.


A jelen klasszisait Jakabos Zsuzsanna is képviselte


Majd Mátyás Gábor szólt a megjelentekhez és ajándékot adott át a szövetség képviselőinek, valamint megköszönte Bene Verának, a Dunaferr-DVSI szakosztályvezetőjének, valamint a régió vezetőjének munkáját, aki fáradhatatlanul mozgatja az úszósport szálait és rengeteget tesz azért, hogy folyamatosan sikeresek legyenek. Az eseményen jelen volt a négyszeres olimpiai bajnok legenda, Darnyi Tamás is, aki a Jövő Bajnokai egyik patrónusa, s elképesztő tisztelet és nagy öröm fogadta a gyerekek között. A sportág ikonikus alakját szerettük volna megszólaltatni, azonban a rá jellemző félmosoly kíséretében elnézést kért, de az 1994 óta tartó döntését most sem változtatta meg, azaz nem ad interjút senkinek. Ellenben aláírást nagyon szívesen, mint ezt megtapasztalhattuk...

A jelen bajnokai közül Jakabos Zsuzsanna is Dunaújvárosba érkezett, a kétszeres rövidpályás Európa-bajnok egy kicsit be is szállt a bemelegítés során a medencébe, majd örömmel állt oda a közös fényképekhez, írta alá a papírlapokat, a pólókat. Mint mondta, ilyenkor nem csak a gyerekeknek nagy élmény egy ilyen találkozás, hanem neki is. Nem hagyta ki az eseményt a Dunaferr-DVSI két olimpikonja, Takács Krisztián és Balog Gábor sem. Krisztián irigykedve említette, amikor ő volt fiatal, akkor az Arany Üst jelentette az egyetlen komoly megmérettetést. Most viszont folyamatos a fejlődés mérése, s persze az is mindenkit a legjobbjára ösztökél, hogy bizony ki és be is lehet kerülni a régiós válogatottakba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!