Sport

2013.09.02. 10:10

Megkezdte a Hikari a felkészülést

Az egyhónapos augusztusi szünet után szeptember 2-án, a dunaújvárosi Makita-Hikari Dojo karateegyesület megkezdte a munkát.

Agárdy Csaba

A szezon végén , még júliusban Budapesten az országos nyári edzőtáborban  a Gasshukun -Németh Kevin és Morecz János sikeres 1. dan fokozatú vizsgát tett Tanaka és Sawada mesterek előtt. A tábort záró nemzetközi versenyen Németh Kitti harmadik, míg Szűcs József negyedik helyet szerzett egyéni katában.

A dunaújvárosiak a szünet alatt az edzőteremben és környékén az ilyenkor szokásos nagytakarítást és kisebb karbantartási munkákat végezték el. A szeptemberi kezdés két dologban is változást hozott a Hikari számára, mégpedig az edzések és az oktatás területén. Az eddigi életkor szerinti csoportbeosztások továbbra is fennmaradnak, de bizonyos övfokozatok elérése után külön foglalkozásokon, sokkal erőteljesebb, felmenő rendszerű képzést kapnak a karatékák a Japán Karate Szövetség szakmai iránymutatásának megfelelően.

Ennek lényege, hogy a már eredményesen kipróbált módszerekkel, a feladatok maximális figyelemmel és erőbedobással való elvégzésére nevelje a karatékákat. A fizikai és mentális képzés egyensúlyba kerül, szemben az eddig általában minden sportágban jellemző túlsúlyban lévő fizikai képzéssel.

Ettől azt remélik az egyesületben, hogy erős fizikum mellett, erősebb lelkületű tanítványokat tudnak képezni, akiknél megnő a kötelességtudat, a tisztelet a munka és mások iránt, illetve ezáltal stabilabb fizikai és akaraterőt szereznek. Ennek elérése eredményezheti a még sikeresebb szereplést azok számára, akik a karate versenysportban is szeretnék kipróbálni tudásukat.

A másik fontos változás, hogy ebbe a munkába betekintést kapnak a szülők, a hozzátartozók. Ezt olyan formában igyekszik megvalósítani az egyesület, hogy egy-egy időszakban a szülők, a hozzátartozók, teljesítmény kényszer nélkül, közösen együtt edzhetnek családtagjaikkal.

Tehát nem a lelátóról nézhetik a munkát - az edzések továbbra is szigorúan zártkörűek - , hanem tevékenyen részt kell venniük benne. A cél, hogy saját bőrükön tapasztalják a dojóban folyó munkát, illetve valamennyire ismét vagy először megszeressék a mozgást. Természetesen új jelentkezőket folyamatosan fogadnak, be lehet kapcsolódni a munkába, akár felnőtt korban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!