Sport

2016.07.27. 16:25

Nagyot fogtatok Ritával - Fél évig kölcsönben az MTK játékosa volt, sokat fejlődött

Dunaújváros - Huszonegy éves, balátlövő Termány Rita, aki egy félévet töltött az MTK-nál a D. Kohász kölcsönjátékosaként. Most fél év után visszatért Dunaújvárosba.

Jankó Árpád

Amikor Szegedről a D. Kohász leigazolta Ritát, valamelyik tavalyi bajnokit , talán a Siófok játékát megtekintette a Dunaújváros Sportcsarnokban Sziszi bácsi, azaz Kiss Szilárd, a dunaújvárosi női kézilabdában jelentős sikereket elért mesteredző. Azt mondta nekem: nagyot fogtatok azzal, hogy leigazoltátok Termány Ritát. Olyanok a lövései mint az ágyúgolyók. Foltozhatjátok majd a hálót.

Nos, Termány Rita félelmetes lövéseiből keveset láttunk, mert nagyon kevés lehetőséget kapott a játékra. Így került tehát fel a fővárosba az MTK-hoz. Ott viszont (követve a sajtó tudósításait, olvastuk) ontotta a gólokat. Tizenhét mérkőzésen hatvanhét gólt dobott. Valami tehát nagyon megváltozott.

Az edzés elején a bemelegítésen balról Karnik Szabina, mellette Termány Rita. Most még a labda hiányzik a gyakorlásokon. Fotó: Zsedrovits Enikő

- Először is utólag azt kell mondanom, hogy nem végleg mondott le rólam a Kohász, hanem csak kölcsön adott. Ez fontos különbség, vagyis Radulovics Bojana szakmai igazgató mégis csak látott bennem valamilyen szikrát, tehetséget, képességeket, amikkel tudok a csapatnak segíteni. Ennek nagyon örülök. Kétségtelen, hogy az MTK-ban, Golovon Vlagyimir edzőnél eltöltött fél évben annyit fejlődtem, hogy még magam is alig akarom elhinni. Igaz, megkaptam a lehetőséget is a bizonyításra. De rutint szereztem, gyorsaságom fejlődött, dobáltam a gólokat, és amiben tényleg voltak hibák: az összjátékban a passzolásnál, nos abban is sokkal pontosabb lettem. És ami nagyon fontos felszabadultan játszottam, lövéseimnél már nem csak az erőre, hanem a célpontra is koncentráltam. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Budapesten otthon voltam, tehát a család körében megvolt a lelki békém, a kiegyensúlyozottságom. Egymás közti játékban a kapusok időnként figyelmeztettek, ha ziccerbe kerültem: vigyázz, hogy hova dobod a labdát. A sebessége miatt nem nagyon akartak elé állni. Három balátlövője lesz a Kohásznak az új bajnokságban. Ez nagy kihívás mind a három játékos számára. Meg kell harcolni majd a posztért... - Én mindig szerettem, ha valamiért meg kellett küzdeni. A horvát átlövő, ahogy látom az edzéseken inkább majd a védekezéssel foglalkozik, a fiatal Hornyák Bernadett pedig szívesen cselez is, én pedig kívülről bombázok kapura. Tehát, azt gondolom, hogy Zdravko Zovko edző tudja majd a három átlövőt forgatni játék közben. Én nagyon bízom abban, ha nem teljes mérkőzésen a végéig leszek a pályán, de azért húsz perceket mégis kapok a szakvezetőtől.

- Immár két hete dolgozik a Kohász új kerete. Futnak és futnak, de lesz is erőnléte a csapatnak, ez már a téli alapozás után is kiderült.. Az erőgyűjtés mellett egyre többet szerepel majd a labda is az edzéseken. Hogy látja, mi lesz a dunaújvárosi együttesnek a legnagyobb fegyvere az ellenfelekkel szemben?

- Mindenképpen az, ami a tavalyi sorozatban hiányzott, most a csapatnak lesz két egyenrangú sora a játékban. Már nem lehet azt mondani, hogy rövid a csapat kispadja. Ez hatalmas előnyt jelent a rendkívül zsúfolt programban, és majd az összeszokástól függ a csapat felépítése. De rövidesen már előkészületi mérkőzéseket is játszunk. Augusztus ötödikén Budaörsre megyünk. A bajnokság előtt tizennyolc mérkőzésen veszünk részt, ami hihetetlenül sok. A Dunaújvárosi Kohászt ebben a bajnokságban a második-harmadik helyre várom. Ezért szeretnék én is mindent megtenni.

A rock and roll után

A pesti lány fura módon lett kézilabdázó. Rita rock and roll táncot gyakorolt egy tánccsoportban , de a XVI. Kerület KMSE csapatának edzője látva, hogy Rita remek fizikai adottsággal rendelkezek elcsábította a kézilabdacsarnokba. Ennek már közel tizenegy éve. Három évet játszott ebben a csapatban, a KMSE együttesében, utána pedig a Pénzügyőr Spartacus csapatához igazolt, ahol négy évet töltött az NB I B felnőtt csapatában. Tizenhét éves korától két évig volt a Siófok játékosa. Három éves szerződést kötött a balatoni együttessel, de csak két és fél évet bírt ki játék nélkül, fél évre leköltözött Szegedre. Innen igazolta le a Dunaújvárosi Kohász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!