Sport

2015.10.01. 18:32

Segítik olimpiai indulóinkat: A város külön támogatja a helyi sportolók riói felkészülését

Dunaújváros - A város számára az amatőr és az élsport is egyaránt kiemelten fontos, csakúgy, mint a riói olimpiára kvótát szerzett és szerző dunaújvárosi versenyzők támogatása, amelyről az önkormányzat döntött.

Gallai Péter

Eszerint azok, akik a 2016-os ötkarikás játékokra kijutnak, legyen szó egyéni, vagy csapatsportágról, havi nettó negyedmillió forint támogatásban részesülnek. A részleteket Cserna Gábor polgármester, az egyik érintettel, Takács Krisztián úszóval közösen rendezett városházi sajtótájékoztatóján mondta el tegnap.

– A szeptemberi közgyűlésen realizálódott az a felvetés, hogy valamennyi olyan dunaújvárosi, ide köthető sportoló, aki a riói olimpián nemzetünket, illetve városunkat képviselni fogja jövőre, az október elsejétől havi 250 ezer forint támogatást kap az önkormányzattól, ezzel is segítve felkészülésüket. Jelenleg ebben úszó ikonunk, Takács Krisztián és az ifjú kenus tehetség, Hajdu Jonatán részesül – mondta a városvezető, aki ez alkalommal gratulált Gurisatti Gyulának is, aki időközben a sportlövő világkupa versenyen 556 körös eredményével biztosította helyét a jövő évi paralimpiára.

A Dunaferr SE kenusa, Hajdu Jonatán C-1 200 méteren indulhat. Fotó: Zsedrovits Enikő

Cserna Gábor hangsúlyozta, a támogatás jár bármely más kvótát szerző dunaújvárosi sportolónak, ebben az esetben újabb közgyűlési döntéssel biztosítják ezt az összeget. A polgármester lapunk kérdésére hozzátette, sem létszámbeli, sem anyagi korlátja nincs és nem is lehet ennek a támogatásnak, ami természetesen vonatkozik a paralimpikonokra is.

Takács Krisztián azzal kezdte, hogy rendhagyó olimpia előtt áll, egyrészt mert a korábbi kvótaszerzéseivel szemben most már egy évvel korábban sikeresen kiharcolta a szereplést a szintidő megúszásával, ami nagy könnyebbség számára, hiszen nem lesz rajta a kvalifikáció súlya, így csak Rióra tud koncentrálni. Másrészt lehet ez lesz pályafutása utolsó ötkarikás szereplése, bár ha olyan jó eredményt ér el Brazíliában, még akár lehet folytatása is.

Takács Krisztián ötven méter gyorson szerzett olimpiai kvótát.

– Nagyon nagy segítség számomra ez a támogatás, amit Dunaújvárostól kapok, nem kell elmondanom, legyen szó bármely szakágról, a profi sport hatalmas anyagi ráfordítást igényel. Ismert, hogy tavaly szeptember óta Győrben készülök, az utazás, vagy az albérlet költsége eddig a család vállát terhelte, így a támogatás ezen a téren is óriási könnyebbséget jelent számomra. Úgy érzem, kezd minden összeállni egy jó ötkarikás szerepléshez – zárta gondolatait az ötven méter gyorson egy évtizede idehaza egyeduralkodó sprinter.

Százötven tagú csapattal számolnak

Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya elmondta, több esemény lesz még jövő nyárig, ahol hivatalosan meg lehet úszni az olimpiai szintet: ilyen a rövidpályás Eb, az áprilisi országos bajnokság és a májusi londoni kontinensviadal. Dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója húsz-huszonkét sportágban 150-160 sportoló részvételét tartja reálisnak, ami a tagországok tekintetében közepes méretű olimpiai csapatnak mondható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!