Sport

2015.05.20. 15:57

Több mint egy edzőtábor - A magyar úszók kiválóan szerepeltek a szentpétervári versenyen

Szentpétervár - Szombaton ér véget a Jövő Bajnokai program kiválasztott úszóinak három hetes, oroszországi edzőtábora. A magyar csapatért a Dunaferr-DVSI szakosztályvezetője, Bene Vera felel, a klubot pedig két versenyző, Böde Laura és Weiter Dávid képviseli.

Gallai Péter

Vladimir Salnikov az Orosz Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamással a Magyar Úszó Szövetség elnökével történt megállapodása értelmében három hétre meghívta Szentpétervárra a Jövő Bajnokai program húsz kiválasztottját, akik hat magyar edző társaságában készülhetnek náluk.

A magyar fiatalok a hétvégén szerepelhettek az ötmillió lakosú metropolisz 2002-2003-as születésű úszóinak kiírt bajnokságán, ami lenyűgöző magyar sikerekkel zárult, igaz, a mieink eredményeit külön hirdették ki, de ugyanúgy kaptak érmeket és okleveleket. A medáltermelésből kivette részét a két dunaújvárosi fiatal, Böde Laura és Weiter Dávid is. Előbbi megnyerte a négyszáz gyorsot, második lett kétszázon, míg százon a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Weiter négyszáz gyorson egyéni csúccsal lett első, és 1500 gyorson is egyéni rekordját megközelítve szerzett aranyérmet.

A viadalt követően a házigazdák sajtótájékoztatón értékelték a tapasztalatokat. A magyar fiatalok felkészültségéről a legnagyobb elismeréssel szóltak. A magyar edzőket, köztük Bene Vera csapatvezetőt hosszan faggatták a sikerek egyik zálogának tartott programról. Tekintettel arra, hogy az orosz utánpótlás egyike a világ legjobbjának, ez nem akármilyen értékű elismerés.

A dunaújvárosi különítmény: Weiter Dávid, Bene Vera és Böde Laura utazott Oroszországba. Fotó: Dunaferr-dvsi

Az élményekben gazdag edzőtábornak a héten vége, amelyről lapunknak Bene Vera adott beszámolót: A körülmények, a létesítmények fantasztikusak, bármely nyugati országban bőven megállnák a helyüket. Saját különbusszal ami véletlenül olyan sárga, mint a Jövő Bajnokai program egyenszíne szállítanak minket, a járműnek mindenhol elsőbbsége van. Mivel egy ötmilliós városról van szó, elképesztő bázisa van a sportnak, a sportiskolában ahol lakunk, még este tíz órakor is tele az előcsarnok, addig tartanak az edzések az összes létező szakágban.

Az úszóknál azt látjuk, hogy minden korosztályban harminc fő feletti gyerekkel foglalkozik két edző, a tanuszoda olyan felszereltségű, hogy sok helyen versenyeket nem rendeznek ilyen körülmények között. Egyébként csak úszóklubból tizenöt van Szentpétervárott, a hétvégi versenyen is hatszázan indultak. Ezen a mieink úgy vettek részt, hogy egyáltalán nem készültek rá, formába hozás sem volt, hanem befejeztük a tériningeket és jött a négynapos viadal, amin időben is jó eredmények születtek. A két dunaferres közül Dávid szállította az erősebb időket, Laura kicsit meg volt szeppenve. Azért ne felejtsük el, hogy tizenegy-tizenhárom éves fiatalokról van szó, akik ennyi időt még nem töltöttek el egyhuzamban távol otthonuktól, családjuktól. Hiába tudja mindenki interneten tartani a kapcsolatot szeretteivel, most már várják a hazaindulást, amit meg lehet érteni. Egyébként a közönség a magyarokat akkor is megünnepelte, amikor orosz gyerekeket győztek le.

A Dunaferr-DVSI szakosztályvezetője hozzátette, hogy váratlanul érte a szövetség felkérése a csapatvezetői tisztségre, amit hatalmas elismerésnek, megtiszteltésnek, s egyben nagy felelősségnek tart. Egész nap van is mit csinálnia, a munka mellett sok szabadidős programot szerveztek, így jártak a cári palotában, a várban, a Szent Izsák székesegyházban, de megismerkedtek a várossal ahol jelenleg már reggel négykor és még este tízkor világos van.

- Ez a tábor minden téren nagyon hasznos, s azok számára, akik most kimaradtak óriási motiváció is, hogy legközelebb az utazók közé kerüljenek - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!