Sport

2012.11.23. 21:30

Úszó Eb - Cseh László aranya és megyei eredmények

Chartres – Cseh László révén pénteken is szerzett aranyérmet a magyar úszóküldöttség a franciaországi, rövidpályás Európa- bajnokságon.

Gallai Péter

A dunaújvárosi Takács Krisztián száz gyorson a kilencedik helyen végzett. Az összesen öt magyar medált hozó – Hosszú Katinka kettő, Cseh László pedig egy aranyérmet szerzett, második lett Bernek Péter és harmadik Jakabos Zsuzsanna – kontinensviadal első versenynapja megadta az alaphangot a pénteki folytatásra, amikor a Dunaferr- DVSI mindkét versenyzője, Takács Krisztián és Balog Gábor ismételten érdekelt volt.

 

Verrasztó Dávid úszik a IX. Rövidpályás úszóbajnokság 200 méteres mellúszás döntőjében a százhalombattai Kiss László uszodában 2012. november 2-án (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Lássuk elsőként a dunaújvárosiak produkcióját. Takács száz gyorson szerepelt pénteken, az előfutamok után összesítésben a huszonegyedik helyen végzett, de mivel egy nemzet két továbbjutó elv alapján többen is kiestek előle, ezért végül utolsóként, tizenhatodikként került be a délutáni középfutamba, 48.70 másodperces idővel. A másik magyar, Kozma Dominik szintén továbblépett. Ez nem sikerült Balognak, aki ötven méter háton a harminckettedik helyen fejezte be a versenyt.

A kétszázon ezüstérmes Bernek Pétert szabálytalan forduló miatt kizárták. Nem sikerült a legjobb tizenhat közé verekednie magát Sztankovics Annának és a székesfehérvári Sebestyén Dalmának sem kétszáz méter mellen. Ellenben jelenése volt a délutáni döntőben Cseh Lászlónak és Verrasztó Dávidnak négyszáz méter vegyesen, valamint Hosszú Katinkának és Jakabos Zsuzsannának a száz vegyes előfutamában. Dara Eszter szintén középdöntős lett ötven méter mellen.

Az esti elődöntők során Takács remekül kezdett előfutamában, ötven méternél még a harmadik helyen tempózott. A hajrában azonban ketten is megelőzték, ötödik lett, de délelőtti időeredményén így is hatalmasat javított, 47.77 másodpercet úszott. Ezzel nem sokkal maradt el a 2009-ben elért országos csúcsától, ami 47.31 másodperc. A másik futam után az időeredmények összevetése után kiderült, ki az a nyolc úszó, aki az Európa-bajnoki címért harcolhat. Sajnos Takácsot ismét kísértette a kilencedik hely, nem sokkal maradt le a fináléról...

2011-ben 47.46 másodperccel szerzett bronzot a kontinenstornán. A négyszáz vegyes döntőjében Cseh és Verrasztó egymás mellett kapott helyet. Száz méternél Cseh még a második helyen állt a dán Bromer mögött, de háton robbantot, és tetemes előnyre tett szert. Verrasztó felkapaszkodott a második helyre, de komolyan nem tudta megszorítani honfitársát, aki tizenötödik rövidpályás aranyérmét szerezte meg.

– Nem volt rossz a futamom, megúsztam az idei legjobbamat, de ennek ellenére is maradt némi hiányérzetem a versenyzésemmel kapcsolatban – nyilatkozta Cseh László a győzelem után. Száz méter pillangón Pulai Bence a nyolcadik helyen végzett a döntőben. Száz méter női vegyesen Hosszú és Jakabos is fölényesen biztosította helyét a szombat esti fináléban. A napot egy új táv, a férfi-női vegyesváltó zárta, ahol tetszőlegesen megválasztható, melyik számot melyik nemű versenyző teljesítse.

A kísérleti csapatszámban a magyar válogatott nem indult, a futamot a házigazda franciák nyerték meg. Szombaton száz méter háton Balog Gábor lesz érdekelt, az utolsó napon, vasárnap pedig ötven méter pillangón Takács Krisztián, aki esélyes arra is, hogy a váltóban is szerepet kapjon. A fehérvári Hullám ´91 versenyzője, Sebestyén Dalma száz méter mellen indul szombaton, vasárnap pedig négyszáz méter vegyesen próbálkozik a tizenöt esztendős, korosztályos Európa-bajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!