Tudomány

2016.10.26. 19:40

Novemberben életbe léphet a párizsi megállapodás - Jogi értelemben kötelezően végrehajtanó a három pilléres elvárás

Dunaújváros - Párizsban 2015. decemberében 195 ország képviselői határozták meg az ENSZ klímakonferenciáján az első egyetemes klímamegállapodás szövegét. 2016. október 4-én az Európai Parlament is ratifikálta, így novemberben életbe léphet.

A párizsi megállapodás a légkör felmelegedése elleni küzdelemre szólít fel, amely elengedhetetlen a tengerszint-emelkedés elleni harcban. A megállapodásnak három pillére van. Az első kimondja, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedés 2100-ig legfeljebb 2°C lehet az iparosodás előtti időszak (19. század közepe) átlaghőmérsékletéhez képest. Ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátását drasztikusan csökkenteni, az erdőterületeket pedig védeni kell. Távlati cél, hogy 2050 utánra az emberiség által kibocsátott szén-dioxid mennyisége kerüljön egyensúlyba a Föld bioszférájának szén-dioxid elnyelő képességével.

A második pillér az intézkedések pénzügyi háttérről szól. A fejlett országok gazdasági ösztönzőkkel segítik a fejlődő államokat annak érdekében, hogy a klímaváltozás hatásait csökkentsék. A fejlett országok felajánlásaként 2020-ig éves szinten 100 milliárd USD értékű támogatásról olvashatunk.

Nincs B-terv, mert nincs B bolygó (Ban Ki-moon, ENSZ főtitkár)
Fotó: internet

A harmadik pillérben lefektették, hogy 2023 után a megállapodó feleknek 5 évente jelentést kell készíteniük nemzeti stratégiájukról és a végrehajtott intézkedéseikről. A jelentést a Részes Felek Konferenciáján fogják megvitatni, mely konferenciának lehetősége lesz arra, hogy egy ellenőrző testületet jelöljön ki. Fontos kitétel továbbá, hogy a megállapodás szövegét, az abban megjelenő elvárásokat a felek nem módosíthatják, nem élhetnek semmiféle kizárással.

2016 novemberében megtörténik Marrakechben a megállapodás aláírására, utána jogi értelemben kötelezően végrehajtandó elvárásokról beszélhetünk. Az ipari nagyhatalmak politikusai támogatták e megállapodás létrejöttét, a 195 aláíró ország összefogása történelmi jelentőséggel bír. A jelenlegi fosszilis energiahasználaton alapuló világunk átalakulhat, új technológiákról, megújuló energiaforrások használatáról, egészségesebb élettérről beszélhetünk. (Forrás: http://www.europarl.europa.eu/news/hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!