Utazó

2016.07.05. 13:20

A szabadság varázslatos élménye

Az ország egyik legszebb része Hévíz és Keszthely környéke, fentről, a levegőből messze ellátva sokszorozódik az élmény.

Tisler Anna

Hegedüs Károly, aki a cserszegtomaji repülőtérről minden évszakban gyakran száll fel sárkányrepülőjével, azt vallja, a látvány és az élmény megszokhatatlan. Neki még közel két évtized után is minden repülés tartogat meglepetést. - Ha tiszta az idő, néhány száz méter magasságból kilométerekre ellátunk. Csodálatos élmény, amikor előttünk mennek a vitorlások, a hajók, vagy este a távolból látjuk, hogy egy koncerten csápol a többezres tömeg. Ősszel, miután a fák lehullatják a lombjaikat, látjuk, hogy futnak a szarvasok, keresgetik az élelmet az őzek, a vaddisznók vonulnak. Ha az időjárási viszonyok megengedik, felrepülünk a felhők fölé. Ha az utasnak ez az első ilyen élménye, nagyon csodálkozik, hogy lent, a földön borús idő volt, aztán ragyogó napsütésbe érkeztünk. A felhőkön visszacsillognak a nap sugarai, felettünk pedig ott a tiszta kék ég. Ez a szabadság csodálatos élménye.

A Hévízi-tó és a fürdő épületének látványa a levegőből

Hegedüs Károly fiatalkori álma volt egy szakszogálati engedély és egy repülő. A Keszthelyi Repülő és Ejtőernyős Egyesület tagjaként számos hazai és nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezést. Megszerezte az oktató képesítést is. Büszke saját versenyeredményeire, és az újabb győzelmeken kívül van még egy célja. Megismertetni és megkedveltetni az érdeklődőkkel a repülést. Vallja, hogy élete során mindenkinek legalább egyszer fel kellene szállnia. A repülés egy semmihez nem hasonlítható élmény. Sokan repültek már vele, voltak, akik életükben először az ő gépével emelkedtek a magasba. Sokaknak felszállás előtt a félelmüket is le kell győzniük. Ez általában sikerül is. - Fent folyamatosan rádiókapcsolatban vagyunk - tette hozzá a pilóta. - A felszállás előtt kipróbáljuk, hogy halljuk-e egymást. Gyakran felteszik nekem is a kérdést, nem veszélyes-e a repülés. Ha a gép műszakilag rendben van, a pilóta képzett és gyakorlott, tisztában van gépe adottságaival és saját képességeivel, és nem megy bele olyan helyzetekbe, amelyek meghaladják a felkészültségét, akkor nem veszélyes.

Felülről is csodálatos a keszthelyi Festetics-kastély és a parkja

A pilótáktól gyakran kérdezik, hogy ők nem félnek-e. De igen, van bennük félelemérzés, amelyet leküzdenek. Miután beszállnak a gépbe, már csak a feladatra figyelnek, szemmel tartják a műszereket. És menet közben ők is gyönyörködnek a tájban.

- Hévíz és Keszthely környéke bővelkedik műemlékekben - mondta Károly. - Mindig mondom az utasnak, hogy mit érdemes néznie. Felülről csodálatos a keszthelyi Festetics-kastély épülete és parkja, a turistákkal teli sétálóutca, a templomok magasló tornyai, a Balaton. Hévízen a tavat mutatom meg elsőként. A Balatont körülvevő hegyek is szépek. Az utasok szeretnek fotózni is, így az emlékeiket másoknak is megmutathatják. A repülés szabadságának az élményét viszont át kell élni. Azt szavakban nem lehet visszaadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!