Utazó

2015.06.23. 14:39

Ahol a folyékony kenyér terem

Szeretjük a sört. A hideg, habzó, frissítő ital különösen nyáron esik jól. A hazai sörfesztiválokon sokféle sörfajtát kóstolhatunk, ám az igazi sörbarátok hosszabb túrára is vállalkoznak, hogy kedvenc italukat a sörfőzés autentikus helyein élvezhessék. Irány Bohémia, a cseh sör hazája!

Osváth Sarolta

Sörtúránk első és legfontosabb információja, hogy ezen a területen emberemlékezet óta jó sört főznek. Az, hogy ma a cseh sörmárkák a világon az elsők közé tartoznak, ennek az évszázados tradíciónak köszönhető. Csehországban jelenleg több mint 460 féle sört tartanak nyilván. A sörfőzés titkát ezen a vidéken már a IX. században jól ismerték. Leginkább a kolostorokban a szerzetesek fejlesztették magas szintre a mesterséget, praktikus okokból. A böjt idején ugyanis a folyékony kenyér fogyasztását nem tiltotta a vallás.

Plzenben található Csehország legnagyobb főtere, amely lenyűgözően szép

A híres Budweiser megszületése II. Přemysl Ottokar királynak köszönhető, aki 1265-ben megalapította Ceské Budejovicét, egyebek mellett a serfőzés jogát is engedélyezte a városnak. A sörfőzés akkoriban kézműves céhek kis főzdéiben folyt, a sörgyárat a helyi céhek 1895-ben hozták létre. A nagy kapacitású sörgyárban az első sörfőző mester, Antonín Holačeknek köszönhetően megszületett az eltéveszthetetlenül finom, jellegzetesen bohém sör a Budejovický Budvar. Ez az eredeti Budweiser , amelyben a különleges dél-cseh maláta, a híres ateci komló, a 300 méter mélyről feltörő kristálytiszta forrásvíz, valamint a cseh serfőző mesterek évszázados tudása egyesül. A XX. századi Európa egyik leghíresebb sörmárkájának történetét a sörkedvelő turisták ma a sörgyár modern látogatóközpontjában ismerhetik meg, természetesen kóstolással egybekötve.

De ha már ott járunk, ne hagyjuk ki Dél-Csehország legnagyobb és gyönyörű történelmi városának egyéb nevezetességeit sem. České Budějovicében nem kell sokat küzdeni a látnivalókért: a kisvárosi báját ma is őrző belvárosban megtalálunk szinte mindent. Nem túlzás, hogy az alapítóról elnevezett II. Přemysl Ottokar főtér szépsége önmagában is megérné az utazást. Itt magasodik a gótikus-reneszánsz Fekete-torony, ahonnét csodálatos panoráma nyílik a városkára: kirajzolódik alattunk a középkori település alaprajza a XIII. századi dominikánus kolostorral, melynek templomát hatalmas freskók díszítik, és a Vasszűz tornyával, amely kínzókamraként is szolgált.

A Hluboká nad Vltavou kastély Ceské Budejovicétől néhány kilométerre található

Van, aki a pilzeni (lager-világos) sörre esküszik, ízlés dolga. Azt mondják, aki egyszer megkóstolta, mást nem is tud meginni. Ebben persze van némi túlzás, de az biztos, hogy a Pilsner Urquell sört (is) prémium minőségként ismeri el a világ. A Prágától 100 kilométerre, Nyugat-Csehországban öt folyó találkozásánál kiépült Plzenbe érdemes ellátogatni. A 170 ezer lakosú város egész évben több mint 600 rendezvénnyel, számos nagyszerű kiállítással, koncerttel, változatos előadásokkal és különleges látnivalókkal várja a látogatókat.

A Plzeni Sörgyár épülete

Az attrakciók között persze vezet a nagy cseh sörgyárakhoz hasonlóan a XIX. században alapított Pilsner Urquell sörgyár. A közelében található sörmúzemban mindent megtudhatunk a kesernyés, világos nedű születéséről és világkarrierjéről. A plzeni polgárok a Pilsner Urquell nevet 1898-ben adták szeretett sörüknek. Nem véletlen hát, hogy város leghíresebb látnivalója és attrakciója a több mint 170 éves sörgyár, amelynek közelében nem szabad kihagyni középkori malátacsíráztatóban kialakított sörmúzeumot. A boltívekkel díszített különleges múzeumban a sör szerelmesei megkóstolhatják a sörgyárban készült márkákat. De rögtönzött mini tanfolyamon megtanulhatjuk a sörcsapolás fortélyait, azt, hogy mitől is jó egy sör és hogyan kell az italt helyesen felszolgálni. Különleges élmény a sörgyár alagsorában tett séta, egy igazi labirintus tárja fel előttünk XIV. századi titkait.

Hab a testen – sör-wellness

Érdemes Plzenből az alig 25 kilométerre levő Chodova Planába ellátogatni. A településen több fürdőt is találunk, amelyben sörrel teli kádban élvezhetjük a tápanyagokban gazdag nedű áldásos hatását, kívül és belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!