Választás 2016

2016.06.03. 13:36

Átlépni a vitákon - Vona Gábor a vasműről és Jobbik szerepéről

Dunaújváros - A napokban újraválasztott Jobbik-elnököt, Vona Gábort kérdeztük a vasműről és a párt országos helyzetéről.

Szabó Szabolcs

- Önhöz hasonlóan az ország vezető politikusai kampányoltak az elmúlt hetekben Dunaújvárosban. Valóban ennyire fontos belpolitikai értékkel bír a helyi időközi voksolás?

- Dunaújváros számos tekintetben szimbolikus hely és a közelmúltban több ügy miatt is kiemelt médiafigyelmet kapott. Magam is úgy vélem, ez egy fontos választás, ezért is kiemelt célunk, hogy a Jobbik jó eredményt érjen el. A hazai politikai élet két óriási problémával küzd immár 26 éve: korrupció és arrogancia. Mi ezen szeretnénk változtatni és Barta Endre személyében megtaláltuk a tökéletes jelöltet, bízunk benne, törekvéseinket a szavazópolgárok is elismerik majd. Kormányváltó erőként kívánunk fellépni, így vasárnap is győzni szeretnénk Dunaújvárosban.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke adott interjút lapunknak. Fotó: A.G.

- A kampány során (is) középpontba került a vasmű helyzete és jövőbeni sorsa. Ehhez kapcsolódóan pedig a kínai termékek piaci liberalizációja az EU-n belül. A Jobbik milyen álláspontot képvisel e kérdésben?

- Politikai ellenfeleink több ízben is támadták a Jobbik európai parlamenti döntését. A tények azonban mást mutatnak. Három beterjesztés került az EP-képviselők elé. Sajnos az igazi piacvédelmet jelentő szigorításokat a baloldali és néppárti képviselők megvétózták. Az elfogadott javaslatot a Jobbik képviselői túl puhának tartották, ezért tartózkodtak a voksoláson. A nemzeti érdekeket védő pártként egyértelmű, hogy kiállunk a magyar munkahelyek védelméért, kiemelten igaz ez a vasműre is.

- Tekintélyes médiafigyelem követte a Jobbik tisztújító kongresszusát, amelyen komoly személyi döntések születtek. Nem tart attól, hogy az utóbbi hetek párton belüli vitái kihatnak majd az időközi voksolásra is?

- Nem. Mi a Jobbikon belül nyílt lapokkal játszunk. Személyi jellegű elképzeléseimet hónapokkal ezelőtt közöltem, mindezt a küldöttek döntő többsége elfogadta. A választókat nem feltétlenül a személyi ügyek, hanem a megoldások foglalkoztatják. Meggyőződésünk, hogy el kell engedni a XX. század vitáit és terheit, a sehová sem vezető ideológiai és szellemi csörtéket. Gyakorlati megoldások kellenek, amelyek érvényes választ adnak a 21. század kihívásaira. E szemléletet követi a Jobbik és jelöltje is a dunaújvárosi időközi választások alkalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!