Vélemény

2017.07.23. 12:56

A DH egypercese - Az életben nincs igazság?

Az egyik élelmiszer-áruházban éppen a pénztárnál fizettem, amikor a következő mondat ütötte meg a fülem: Jegyezd meg, az életben nincs igazság! - ezt egy háromgyermekes édesanya mondta hat év körüli fiának, így zárva le a gyerekek közötti vitát, amely a pénztárnál kapott apró matricák ügyében robbant ki.

L. Mészáros Irma

A kisfiú volt a legidősebb gyerek. A középső kislány és a bevásárlókocsiban ülő legkisebb kezében egy-egy matricás füzet díszelgett. Ezért mondta a kisfiú: ez nem igazság. Majdnem odaadtam a saját matricáimat, de a kategorikus anyai mondat után nem mertem. Nem akartam a jó tündért játszani, mert hát az életben jó tündérek sincsenek. Számomra mégis rettenetes volt az a mondat. Láttam a kisfiú megdöbbent arcát, csalódott tekintetét. Tán nem is a matricák miatt, hanem a tény miatt. Csak állt szótlanul, s mintha azt gondolta volna: hogy’ induljon most ő arra a nagy útra, az Életre, amelyen - mint egy mesehős - keresi az igazságot. A hétköznapi életben valóban sokszor éljük meg, hogy nincs igazság. Nem véletlen a mondás a magyar nyelvben: meghalt Mátyás, oda az igazság. Azon töprengtem, árt vagy használ az édesanya kemény mondata? Lehet-e azzal a tudattal élni, hogy nincs igazság?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!