Fürge falmászók viadala

Székesfehérvár - Szombaton a gyerekek és a fiatal kezdők, vasárnap pedig a profi falmászók mérhetik össze tudásukat a II. Redrock Országos Kupa küzdelmeiben.

Házi Péter

A falmászás ma már egyáltalán nem tekinthető extrém sportnak - mint ugyanis Grósz Ákos -, a székesfehérvári falmászó verseny szervezője magyarázta, a mászótermekben minden adott ahhoz, hogy senkit ne érhessen komoly sérülés, mégha biztosítás nélkül is mászik. Az úgynevezett boulder technika lényege éppen az, hogy a padlótól alig két méter magasságban alakítják ki a mászófalon a leküzdendő, technikás fogásokat, így ha valaki esetleg elvéti a felfelé „kúszást” és leesik, akkor a padlóra elhelyezett ütéscsillapító „matrac” megvédi őt a sérüléstől.

A második alkalommal megrendezett Redrock országos kupa szombaton elsősorban a gyermekeket és a fiatal, kezdő korosztályt várta. Nem véletlen egyébként, hogy a falmászást a gyermekeknek is ajánlják, akár már három-négyéves korban, ugyanis rendkívüli mértékben fejleszti a motorikus képességeket, és persze minden izmot megmozgat. Sőt, tőlünk nyugatabbra például a Down-kóros kicsiknek is ajánlják, ugyanis segít a bal- és a jobb agyfélteke összehangolásában, a gyengébb kéz erősítésében.

Nos, a délután folyamán érkező „idősebbek”, a tizenhét-tizennyolc éves korosztály tagjai szemmel láthatóan már jól fejlett motorikus képességekkel rendelkeztek, hamar legyőzték az olykor szó szerint föléjük tornyosuló kihívásokat. Ezeket a szakzsargon áthajlásoknak hívja, s bizony egy igazi szikla áthajlásán való átjutás komoly megmérettetést jelent.

Vasárnap már a profiké lesz a szárazréti mászóterem, számukra egy igen nehéz, nyolc mínuszos utat építettek ki. Itt az győzhet, akinek a pszichikuma mellett az ujja is a legerősebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!