A DH EGYPERCESE

2018.01.12. 06:45

Ami még megnyugtató

Valószínűleg a legendák körébe tartozik Koppány vezér felnégyeltetése, írja az origo.

PEKAREK JÁNOS

Koppányról, aki a hagyományok és több történelmi forrás szerint Géza fejedelem fia, Vajk, a későbbi Szent István legnagyobb vetélytársa volt a magyarok fölötti uralom megszerzésében Géza halála után, egyébként alig tudunk valamit.

Igaz, ebben Koppány nincs egyedül: hasonlóan legendás történelmi figura Magyarországon Dózsa (Székely) György, akit úgymond izzó vastrónon megégetének, de szellemét a tűz nem égeté meg Petőfi szerint. Azonban lehetséges, hogy nem is volt vastrón... Talán Dózsa sem...

Kérem, én már annyi mindent hallottam és olvastam a magyarok őstörténetéről, a kettős honfoglalástól kezdve a türk népekkel való rokonságunkig, a hun-magyar történelemtől egyenesen a Szíriuszig visszavezethető származásunkig, addig, hogy valójában nem is volt honfoglalás, hanem mindig is itt éltünk, leszámítva néhány száz évet, amikor is át-átruccantunk Ázsiába, a Közel-Keletre, tán Amerikába is, hogy ehhez képest Koppány léte vagy nem léte, felnégyelése vagy nem négyelése már nem lep meg.

Vagyunk. Ez megnyugtató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!