Pillanat 1982-ből

2022.11.21. 21:32

Négy évtized után sem tudni, a brutális szabálytalanságot miért nem látta a bíró

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától egészen a döntőig, mindennap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Ezúttal az 1982-es, spanyolországi vb egyik elődöntőjére tekintünk vissza.

Juhász Attila

Az 1982-es spanyolországi vb elődöntőjében örökké emlékezetes, hosszabbításba, majd 11-es drámába torkolló mérkőzést vívott egymással a német és a francia válogatott.

Ám ennek a meccsnek a végső kimenetelét döntően befolyásolta egy súlyos, a mai napig érthetetlen és megmagyarázhatatlan bírói tévedés. Szűk egy órája tartott és 1-1-es döntetlenre állt a találkozó, amikor a néhány perccel korábban csereként beálló Patrick Battiston ellenállhatatlanul tört a német kapu felé, már a 16-oson belül járt, amikor a német együttes kapusa, Harald Schumacher a kapujából kifutva karatésokat vagy más harcművészetek szereplőit meghazudtoló módon letarolta a francia cserejátékost.

A labda az alapvonalon túlra gurult, Battiston pedig eszméletét vesztve zuhant a gyepre.

Mindenféle józan értékelés alapján 11-esnek és kiállításnak kellett volna következnie, azonban Charles Corver holland játékvezető – ki tudja, miért – nem fújt a sípjába, így a játék kirúgással folytatódott.

Persze csak azután, hogy az orvosi stáb eszméletére térítette a francia játékost, akinek az ütés és a rúgás következtében három foga kitört és egyik csigolyája is megsérült, hónapokig tartott, mire újra pályára léphetett.

Máig nem értjük, melyik meccset nézte a holland bíró.

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei:

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022

Tippeljen ön is:

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!