5 órája
Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság, és nem pálinka – mi az?
A savanyú káposzta nem csak finom, számtalan áldásos hatása miatt az egészségünket is támogatja.
Finom és egészséges a savanyúkáposzta
Forrás: Getty Images
A savanyú káposzta titka a fermentálásban, vagyis erjesztésben rejlik, aminek köszönhetően nem csupán az íze lesz különleges, hanem rendkívül egészségessé is válik.
A savanyított ételek ugyanis gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek a szervezetünkben, és növelik az ásványi anyagok, vitaminok, valamint a fehérjék és a zsírok felszívódási sebességét. Ennek hatására képesek leszünk leküzdeni a különböző gyulladásos folyamatokat, sőt az allergiás tüneteink is enyhülhetnek.
Az erjesztési folyamatban biológiailag aktív anyagok szabadulnak fel, mint a flavonoidok vagy a fitoösztrogének. Ezek jótékony hatással vannak az egész szervezetünk működésére. Emellett a fermentáció végtermékeként létrejövő szerves savaknak fontos szerepük van a bélnyálkahártya táplálásában, az anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer működésében.
Éljen a jó hangulat!
Az agy és a bélrendszer között szoros kapcsolat van. Ha rendszeresen fogyasztunk savanyú káposztát, a beleinkben megnő a jó baktériumok aránya, valamint olyan hormonok kezdenek termelődni, mint a szerotonin és a dopamin, amelyek a jó hangulatért felelősek.
Karcsúsít, kiegyensúlyoz
A savanyú káposztában található jótékony baktériumok az étvágyunkat és a nassolási vágyunkat is csökkentik. A bélflórát felépítő mikroorganizmusok ugyanis befolyásolják, hogy milyen gyakran vagyunk éhesek, de még arra is hatással vannak, hogy milyen ételeket kívánunk meg. Ha felborult az egyensúly, sokkal inkább vágyunk a zsíros, cukros falatokra.
Ragyogó bőr
A káposzta már önmagában is sokat tesz a szépségünkért, mivel rengeteg antioxidáns van benne, ami lassítja a sejtek öregedését, emellett rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami nem csak az immunrendszer erősítésében és szervezet méregtelenítésében játszik fontos szerepet, de a bőrünket is egészségesebbé teszi.
A bélben zajló gyulladásos folyamatok felelősek lehetnek az olyan bőrproblémák kialakulásáért, mint a rosacea, az ekcéma vagy a pattanások. Ha a bélbaktériumaink nincsenek rendben, esetleg sok gyulladást fokozó ételt eszünk, mint például cukros, fehérlisztből készült finomságokat, akkor az a bőrünkön is hamar meglátszik. Ha viszont gyakran eszünk savanyított káposztát, akkor a bőrünk is ragyogni fog.
A szív és a csontok jó barátja
A savanyú káposzta bővelkedik K2-vitaminban, amely csökkenti a koleszterinszintet, kordában tartja a vérnyomást és elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben. Így segíti, hogy a szívünk és a csontjaink minél tovább maradjanak épek és egészségesek.
A fermentálás titkairól még több érdekességet árul el cikkében a Diéta és Fitnesz.
Bulvár-celeb
- Aggasztó: ezekkel a tünetekkel kell azonnal orvoshoz fordulni
- Andrei Mangra helyett ő lett Szabó Zsófi partnere (videó)
- Ezek az ötöslottó friss nyerőszámai: többen milliomosok lettek
- Jennifer Lopez melltartó nélkül gálázott
- A Loch Ness-i szörny létezik, itt a legújabb videó róla