Egzotikus állatpark

2 órája

Íme a dámvad barcogása

Duol.hu

Íme a dámvad barcogása! A bikák ezzel a gurgulázó torokhanggal hívják fel magukra a figyelmet és várják, hogy a tehenek kiválasszák őket — tudhattuk meg Eper Márton Facebook bejegyzéséből. 

A barcogás a dámvadak szarvasfélékhez tartozó különleges párzási hangja. Ez a jelenség kifejezetten az őszi szaporodási időszakra jellemző. A hímek (bikák) a barcogással, egy jellegzetes, gurgulázó torokhanggal próbálják magukra vonni a nőstények figyelmét, és ez a hang egyszerre hívogató és figyelmeztető. A barcogással a bikák nemcsak a teheneknek üzennek, hanem egymásnak is: a hang célja az egyedek közötti dominanciaharc során megijeszteni vagy távol tartani a rivális bikákat, és egyértelműsíteni az egyedek közötti rangsort.

A felvételen az Előszállási Egzotikus Állatpark dámszarvas bikája látható és hallható. A faj szaporodási időszaka októbertől november közepéig tart.

Az állatpark 2024 októberében ünnepelte második születésnapját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában