Nyári kalandok a szabadban

2018.05.22. 17:30

Játékoskert a gyerekeknek, ahol élmény lehet minden pillanat

Néhány hét és hamarosan kitör a nyári szünet, ami a gyerekek számára maga a Kánaán. A szép idővel együtt végre egész nap játszhatnak a szabadban, ami a legnagyobb kincs számukra. Ahhoz, hogy önfeledten és felszabadultan élvezhessék a játékot, elegendő a szép, zöld gyep és a barátok, akikkel lehet fogócskázni, labdázni, bújócskázni és bármi olyan kreatív dolgot véghezvinni, ami akkor születik, amikor összedugják a kis kobakokat.

Benedeczki-Varga Krisztina

Az örökmozgó gyerekeknek jó levezetés a trambulinon való önfeledt ugrándozás

Fotó: a szerző

A kerti játszószoba kialakításakor azonban érdemes néhány alapelvet figyelembe venni annak érdekében, hogy az önfeledt pillanatok a játék mellett a biztonságról is szóljanak. A kisgyermekes baráti társaságunkban végzett rövid közvélemény-kutatás alapján összeállt egy ötlettár, hogy szülőként mik azok a szempontok, amiket az udvari játéktér kialakítása során javasolt szem előtt tartani. A legfontosabb minden esetben, hogy olyan elemekkel rendezzük be a teret, amivel a gyerek szívesen játszik, illetve igazodik életkori sajátosságaihoz. Bár ma már rengeteg lehetőség van, amivel feltölthetjük a gyerek kültéri birodalmát, nem szükséges elrugaszkodnunk a végletekig. A homokozó, a kerti csúszda vagy a kisház, mind olyan elemek, amelyek a klasszikus szabadtéri birodalom alapjai. Ott, ahol a gyerekek között több év korkülönbség van, a nagyobbak számára a szabadtéri sportjátékokkal tudjuk az udvaron töltött időt tartalmassá és változatossá tenni, úgy mint a kosárpalánk, focikapu, lengőteke vagy éppen a turnball ütögetős játék.

Az örökmozgó gyerekeknek jó levezetés a trambulinon való önfeledt ugrándozás
Fotós: a szerző

A trambulin a gyerekek számára remek móka

Ha szerencsénk van, elérhető áron vásárolhatunk trambulint is, hiszen ugrálni remek móka nemcsak a kicsik, hanem a nagyobbak számára is, de a biztonságos használathoz ügyeljünk a rendszeres karbantartásra. A bőség zavarában ne akarjunk mindent belezsúfolni a térbe, különben nem marad elég hely a szabad mozgásra. Fontos a hely kijelölése, hiszen a gyerekek felügyelete a kinti játék során is elengedhetetlen. Alakítsuk ki úgy, hogy jól rálássunk a konyhából, vagy nappaliból. Legyen napos a választott terület, de emellett úgy jelöljük ki a helyet, hogy a tűző nap elől fákkal vagy egyéb árnyékoló eszközökkel megvédhessük őket. A burkolatok kiválasztása során is fontos a biztonság és a természetes megoldások harmóniája, hogy ezek az elemek is belesimuljanak a kert összképébe.

A kültéri játékok remek mozgásfejlesztő lehetőségek, akárcsak a tányérhinta
Fotós: a szerző

Tartósság és esztétikai szempontból a tapasztalatok szerint a tömör fából készült játékok a leginkább időtállóak, de a fával való munka során mindig szálkamentesítsük a felületet, az otthoni balesetek elkerülése végett. Mivel a gyerekek lételeme a játék, törekedjünk arra, hogy minél több időt tölthessenek a szabadban, függetlenül attól, hogy van-e saját kertünk vagy sem. A játszótereken vagy az alsó Duna-partra lesétálva a frissen vágott gyepen, egy pokróc társaságában is boldog órákkal ajándékozhatjuk meg gyermekünket. A közös élmények pedig nemcsak nekik, hanem nekünk is feltöltődést adó pillanatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában