Szabályok az öngyógyításhoz

2019.08.25. 10:00

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mikor kell orvoshoz fordulni? Hétköznapi panaszokkal sokan inkább a gyógyszertárba szaladnak, mintsem hogy felkeressék háziorvosukat. A vény nélkül kapható készítmények közül a megfázás elleni szerekből és a fájdalomcsillapítókból fogy a legtöbb. Nem árt azonban tudni, mikor kell orvoshoz fordulni.

Mediaworks/Fanny

Fotó: pixabay

Ne kísérletezgessen!

Amennyiben öt percnél tovább tartó mellkasi fájdalmat tapasztal, amely kisugárzik a vállába, a bal karjába, az alsó állkapcsába vagy a hasa felső részébe, azonnal tárcsázza a mentőket, mert ezek a tünetek együttesen, de külön-külön is szívinfarktusra utalhatnak. További panaszok lehetnek az émelygés, a hányás és a nyugtalanság. Mindezt azért érdemes tudni, mert a nők esetében az infarktus tünetei nem egyértelműek: többnyire vállgörcs, légszomj, émelygés, illetve a has felső részében fájdalom jelentkezik, melyet sajnos sokan félreértelmeznek, és házi szerekkel próbálnak kúrálni.

Figyelmeztető jelek

Bár a hirtelen fellépő látászavart okozhatja stressz is, akár agyvérzésre is utalhat. Ez utóbbira kell gyanakodni akkor is, ha mindehhez féloldali bénulás, féloldali érzészavar vagy érzéskiesés, beszédzavar, illetve beszédképtelenség, szédülés, erős fejfájás, hányinger, valamint eszméletvesztés társul. Ilyenkor okvetlenül orvost kell hívni.

Mikorra kell hatnia?

Az öngyógyítás hatására – bármilyen módszert is alkalmazzon – három-négy nap múlva javulást kell tapasztalnia. Hogyha ez nem történik meg, sőt, a beteg rosszabbul van, és be is lázasodik, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hogy a szakember kideríthesse a kiváltó okot. Valószínűleg nem a megfelelő szert használta, így a betegség még jobban elhatalmasodott.

A fejfájás csillapítása

A rendszeresen fejfájásban szenvedő betegek tíz százalékának tompa nyomással járó, tartós fájdalmát éppen a fájdalomcsillapító váltja ki. Ez elkerülhető, ha havonta legfeljebb tíz napig, és egyfolytában legfeljebb három napig szed fejfájás-csillapítót vagy migrén elleni szert. Emellett nem szabad keverni a különböző hatóanyagokat, például az acetilszalicilsavat tartalmazó készítményt tilos diclofenac hatóanyagú készítménnyel együtt szedni, a paracetamoltartalmú szerekből pedig semmi esetre se vegyen be az előírtnál nagyobb mennyiséget!

Segít a gyógytea

A hólyaggyulladás, azaz a köznyelvben felfázásnak nevezett betegség az egyik olyan kór, amely házilag is jól kezelhető. Az első panaszok jelentkezésekor mossa át kellő mennyiségű folyadékkal a szervezetét: három órán keresztül húszpercenként igyon meg 2,5 dl vizet vagy gyógyteát, például aranyvesszőből készült főzetet! A meleg is jótékony, mert fokozza a vérellátást a hólyag nyálkahártyájában. Rendszeresen visszatérő fertőzéssel azonban mindenképpen forduljon urológushoz, mert így megelőzheti a vesemedence-gyulladást.

Jó altató a macskagyökér

Alvászavarokra kitűnő a macskagyökérből, komlóból, citrom fűből és passióvirágból főzött tea. Amennyiben a helyzet a kúrálás ellenére egy hónap elteltével sem változik, és napközben állandóan fáradt, keresse fel orvosát! Érdemes elmenni egy alváscentrumba is, ahol részletes kivizsgálás után megállapíthatják, melyik kezelés lenne a leghatásosabb önnek. Azt is vegye figyelembe, hogy átmenetileg enyhe altatót szedni gyakran jobb megoldás, mint állandóan alváshiányban szenvedni, ami növeli a balesetek kockázatát.

Megfázás vagy influenza?

Az előbbi rendszerint torokkaparással kezdődik, majd nátha és/vagy köhögés követi, amit saját maga is hatékonyan orvosolhat. Más a helyzet az influenzával: a betegség jellemzően hirtelen, súlyos tünetekkel tör ki, például lázzal, köhögéssel, melyhez hidegrázás, izom- és végtagfájdalom, valamint kimerültség társulhat. Az influenzát nem szabad félvállról venni, mert súlyos szövődményei lehetnek. Csak az orvos által felírt gyógyszerekkel kezelhető.

Mikor veszélyes a láz?

A különféle fertőzésekre a szervezet védekezőrendszere lázzal reagál. Gyulladás, daganat vagy allergiás reakció is előidézheti, a mindennapokban leggyakrabban mégis baktérium vagy vírus okozta betegségek kísérőjelenségeként alakul ki. A szervezet védekezőrendszere 37,5 fok körül a legaktívabb, tehát a mérsékelt lázat nem kell csillapítani. Ilyenkor a legjobb, ha sokat pihen, diétás ételeket és sok folyadékot fogyaszt. Kivétel ez alól a cukorbetegek, idősek, labilis keringésű betegek és várandósok csoportja. A gyerekek esetében viszont a magasabb láz sem feltétlenül igényli a lázcsillapítást. Gyermekorvosok azt ajánlják, hogy akkor kell lázcsillapítót beadni a gyereknek, ha rossz a közérzete. Felnőttként akkor keresse fel orvosát, ha hőmérséklete hirtelen 39 fok fölé emelkedik, a magas láz több mint három napig tart, néhány napon belül újra kialakul, vagy más súlyos tünet társul mellé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában