telefonos csalók

2020.12.11. 14:00

Hatalmas összegekkel terhelik a telefonszámlát

Több olvasónk is jelezte, hogy ismeretlen külföldi számról kapott hívásokat. Egyikük vissza is hívta, de szerencsére nem sikerült kapcsolni a rejtélyes idegent. Sok a bizonytalanság és a kérdés az ilyen hívásokkal kapcsolatban. Hallani magas összegekről, amellyel megterhelik ilyenkor a telefonszámlánkat.

Kállai Félix

Hooded computer hacker stealing information with laptop on colored studio background

Mi igaz ebből? Ennek jártunk utána.

Hogyan működik?

A Japánból eredő, telefonos csalási módszert Wangirinek hívják. A csalást nagy mennyiségű telefonszámon végrehajtott számítógépes tárcsázással végzik. Egy szoftver segítségével generálnak telefonszámokat, tehát nem ismerik a hívó felet és a telefonszámát sem. A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint időről időre előfordulnak olyan tömeges külföldi hívások, amiket azzal a céllal indítanak, hogy a hívott fél visszahívja az ismeretlen, emelt díjas számot. Gyakori eset, hogy miután felvesszük az ismeretlen számról érkező hívást, azt a hívó fél azonnal bontja. Miután visszahívjuk a számot, kicsöng a telefon. Illetve ezt halljuk. Bejátsszák a csengető hangot, de a hívás már folyamatban van.

A rendőrség egy rövid mondatban foglalta össze a lényeget: Ne vegye fel, ne hívja vissza!

Ismeretlen eredetű külföldi szám esetén ne vegye fel a hívást. Bizonyosodjon meg a hívó fél azonosságáról. Az interneten rákeresve a hívó ország kódjára hamar kiderül, hogy várhatunk-e onnan hívást. Ha igen, akkor is érdemes leszűrni a telefonszámra a keresést, mert előfordulhat, hogy mást már megkárosítottak. Külföldi ismerősünket is megkérdezhetjük, hogy ő indította-e a hívást.

Mikor jelentkezik extra költségem?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös sajtóközleménye szerint a hívás fogadása nem jár költséggel.

– Belföldön, hazai mobilszámon vagy vezetékes telefonon külföldi számról érkező hívásfogadás nem növelheti az előfizető telefonszámláját. Az emelt díjas hívás vagy SMS fogadása alapbeállításként tiltva van minden ügyfélnek – írják a közleményben.

A hazai mobilszolgáltatók folyamatosan monitorozzák a tömeges külföldi hívásokat, és azonnal tiltják azt a telefonszámot, így járnak el az ügyfél bejelentésére is. Az okostelefonunkon mi is letilthatjuk ezeket a számokat, bár jellemzően több számról próbálkoznak a csalók.

Extra költségünk csak abban az esetben keletkezik, ha visszahívjuk a külföldi számot. Külföldi tartózkodásunk esetén a felvett hívás is költséggel járhat, ilyenkor legyünk még figyelmesebbek. Az óvatos és körültekintő fogyasztói magatartás a telefonhívásoknál is fontos.

Ha ismeretlen külföldi telefonszámról hívják, ne vegye fel, és ne hívja vissza a számot!
Fotó: Freepick

Már vezetékes telefonon is hívhatnak

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint újdonság, hogy ezzel a módszerrel a csalók már nemcsak a mobil számtartományokat támadják, hanem immár vezetékes számtartományokra is irányult ilyen támadás. Vezetékes tartományok esetén a csalók azt használják ki, hogy sok felhasználónál már olyan okos készülékek találhatóak, amelyek képesek eltárolni és megmutatni a nem fogadott hívások adatait, amely számokat a gyanútlan előfizetők visszahívhatnak. A vezetékes számokra indított Wangiri hívások megjelenése azért is különösen veszélyes, mivel korábban ilyen támadás nem volt tapasztalható a vezetékes előfizetők irányába, így a felhasználók óvatlanabbak lehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában