Iskolaünnep

2023.10.07. 20:00

Benedek Elek és a népmesék emlékével ünnepeltek Daruszentmiklóson - képgalériával

Szeptember utolsó tanítási napján egy különleges ünnepség zajlott Daruszentmiklóson az általános iskolában. Az idilli környezetben, áldott napsütés mellett, egy nagyon komolyan vett és hittel előadott mesejátékot élvezhettek a gyermekek a saját iskolatársaik előadásában. Mellette egy nagyon különleges, jelmezes szertartás várta az elsősöket. Nagy Margittal a Benedek Elek Tagiskola intézményvezetőjével erről beszélgettünk.

Balogh Tamás

Lebilincselőek voltak

Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

- Úgy látszik, hogy a gyermekek már újra belakták az iskolájukat.

- Pontosan így van, mondhatjuk azt is, hogy birtokba vették és úgy látom, hogy jól érzik magukat benne. Ebben segített az a jó időjárás is, amit szeptemberben élvezhettünk. Ezért tudtuk az udvaron megrendezni a Benedek Elek napi ünnepségünket. 

- Mit jelent ez a nap az itteni tanulóknak?

- Nekünk sokat, hiszen egyrészt itt van a Magyar Népmese Napja, ami egybe esik Benedek Elek születésnapjával, aki 2001 szeptembere óta az iskolánk névadója. Ezek mellett pedig ma avattuk fel az elsőseinket.  Ők már tudják, hogy milyen fontos ünnepünk ez a nap, hiszen a múlt héten ennek a jegyében folyt nálunk az oktatás. Az irodalom, a rajz és az ének órák keretein belül már megemlékeztünk Benedek Elek apóról, a nagy mesemondóról. Az is tetszik a gyermekeknek, hogy legalább egy órát itt lehet tölteni, ebben a ragyogó napsütésben. Hiszen ez egy ajándék, hogy nem kell mindig az iskolapadban ülni. 

- Jól láttam én, hogy egy tanórát is tartottak itt az árnyas fák alatt a padokon?

- Igen, hiszen úgy is kihasználjuk ezt jó időjárást és, hogyha lehetőség van rá, elsősorban a készség-tantárgyak keretében kiülünk és a fák alatt tartjuk meg a tanórákat. A reformiskolák is erről szólnak, amihez nálunk adott a zavartalan gyönyörű környezet. Ezzel együtt az épületben a szükséges módon. a digitalizálás előnyeit is élvezhetjük. Anélkül ma már nem létezik oktatás, a gyermekeknek pedig már életformájuk lett az alkalmazása.

- Már hosszabb ideje dolgozik ebben a csodálatos környezetben, ami körül veszi az iskolát. Megszokta már, vagy még ma is örömöt ad?

- Ezt nem lehet megunni. Örülök és a diákokkal együtt élvezzük a varázsát. Azt hiszem, hogy kevés iskola dicsekedhet ilyen gyönyörű, természet közeli kapcsolattal, mint mi.

Hudák Gyurkó Szilvia a harmadikasok és negyedikesek osztályfőnöke, rendezőként is sikeres volt. Igaz, remek szereplőgárda állt mellette. Elmondta lapunknak:

- Az idén egy különleges feladatot kaptam, amit eddig a felsős tanár nénik összefogva oldottak meg. Előbb megrettentem tőle, utóbb belegondolva egy jó kis kihívásnak találtam, aminek nagyon igyekeztem megfelelni. Jó lehetőségnek bizonyult, hogy megmutassák ezek a kisgyermekek, hogy mire is képesek ők igazán, ebben a műfajban.

- Mit láthatott a közönség?

- Benedek Elek születésnapja, valamint a Magyar Népmese Napja alkalmából a névadónk egyik gyűjtését, az „Aranyszőrű bárányt” adtuk elő. Nem volt egyszerű a feladat, a karakterek kidolgozásával és a szövegmondás megbeszélésével. Azt akartam, hogy minden szereplő egy szerethető szép figura lenne, mosolyt fakasszanak, és amikor kell. cinkostársként ki is kacsintsanak a közönségnek.  Egy hónapig próbáltuk a darabot, ami mára beérett. Sok könnyel, bosszúsággal és munkával értünk el idáig. Úgy éreztem, hogy sikeresek voltunk.

- Külön gratulálok a fodrászati produkciódhoz

- Köszönöm, de mellette persze a kellékes is én voltam, de a frizurák nagyon kedves kihívást nyújtottak. Sok hajfonással mindenkinek a szerepéhez illeszkedő frizurát készítettem. A végén felcsattant a taps és mi mindannyian nagyon boldogok voltunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában