Ősbúzaliszttel

2024.07.21. 07:00

Kulcsi kovászolók akcióban

Az ízletes, hagyományos kenyérsütés titkai kelnek újra életre a kulcsi könyvtár falai között, ahol Létay Ildikó könyvtáros vezetésével ismét beindult a nagy sikerű kovászoló szakkör.

Török Tímea

Az esemény különösen a hölgyek körében örvend nagy népszerűségnek, akik a hagyományos kovászolási technikák mellett az egészséges és finom kenyér készítésének fortélyaiba is betekintést nyerhetnek.

Létay Ildikó, a könyvtár lelkes könyvtárosa, maga is elhivatott kovászoló. Azért indította újra ezt a különleges szakkört, mert szeretné megosztani a hagyományos kenyérsütés örömeit és előnyeit másokkal is.

 

„A kovászolás egy régi, hagyományos kenyérkészítési módszer, amit felelevenítettünk. Én például azért fordultam ehhez a technikához, mert mostanában nagyon morzsálódik a kenyér. Arra gondoltam, hogy aki nem ismeri ezt az eljárást, annak megtanítom, illetve megtanítjuk a többi tapasztalt kovászolóval. Illetve aki már régen sütött, az most újra kedvet kaphat, esetleg tanulhat esetleg valami újat” – meséli Ildikó.

Az idei szezon első eseményének különlegessége Ősiné Gabika közreműködésével az ősbúzaliszt, azaz az alakor liszt és a teljes kiőrlésű lisztek használatának megismerése volt. Gabika elmondta, hogy az ősgabonából készült kenyereket elsősorban a kevésbé súlyos gluténérzékenyeknek ajánlja. „Annál is inkább” – hangsúlyozta Gabika – „mert a gluténérzékenyeknek ajánlott lisztek, mint például a rizsliszt, véleményem szerint nagyon rossz ízűek.” Az egészségtudatos vásárlók körében egyre népszerűbb alakor liszt, bár drágább, de az egészségünk érdekében megéri a befektetést.

A kovászolás folyamata valódi művészet. Ildikó részletesen elmagyarázza, hogy a kovászt fehér lisztből készítik, általában BL 55 vagy BL 80 lisztből, de használhatnak pizzalisztet is, a szakkör során általában többféle liszt keverékével dolgoznak. A tészta elkészítése során nagy gondot fordítanak a kelesztésre, hajtogatásra és a megfelelő mennyiségű légbuborékok kialakítására.

„A tészta nagyon ragacsos, de akkor is ki kell várni, és háromszor kell sziromhajtást készíteni. Fölemeljük a tésztát, aláhajtjuk, és akkor hagyjuk pihenni. Ezért 45 percet kell egymás után várni. Majd pedig kelesztőtálba tesszük, ott is várunk egy 45 percet, aztán megformázzuk, és eltesszük éjszakára a hűvös helyre, a hűtőbe, vagy a kamrába, a padlóra. És akkor másnap reggel sütjük” – mondja Ildikó, aki az egész folyamatot nagy szeretettel és türelemmel vezeti.

 

A szakkör nemcsak a hagyományos kenyerek elkészítésére összpontosít, hanem új recepteket is kipróbálnak. „A következő héten gyökérkenyér lesz a téma, mert az egy lazább tészta. Lehet persze kétszer annyi lisztből is készíteni, akkor kétszer annyi kovászt is teszünk bele, és amikor elkészült, akkor egyből kettőbe osztjuk, és akkor abból lesz négy bagett például. Egyébként van külön bagettkészítő rácsunk is, mert azt is rendeltünk már” – osztja meg Ildikó a terveket.

A szakkör már most nagy sikernek örvend, és a résztvevők fantasztikus kenyereket készítenek. A nyári időszak végéig még többször lesz lehetőség részt venni a foglalkozásokon, de Ildikó azt is ígéri, hogy ha lesz rá igény, szeptembertől is folytatják, akár minden hónapban.

Hölgyeim, ha szeretnének egy kis ízelítőt kapni a hagyományos kenyérsütésből, és közben jó társaságban, kellemes környezetben alkotni, ne hagyják ki a kulcsi könyvtár kovászoló szakkörét! Ildikó és a többi tapasztalt kovászoló szeretettel vár minden érdeklődőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában