Hogyan védekezzünk?

2024.07.14. 19:00

Szúnyog- , kullancs- , darázscsípések, amik a bőrünkre mennek

Hogyan készülhetünk fel a rovarcsípések veszélyének csökkentésére, erről ad tanácsokat dr. Harsányi Emese bőrgyógyász.

Fekete Györgyi

Nem telik el úgy nyár, hogy ne lenne legalább egy rovarcsípéssel kapcsolatos élményünk, ,,kalandunk”. Bosszantó, fájdalmas, időnként rémisztő tünetekkel járnak ezek a banális sérülések.

– A szúnyog és pókcsípések nem okoznak súlyos allergiás reakciót, de bosszantóak , sokáig viszkethetnek és akár egész nyárra nyomot hagyhatnak a bőrünkön- magyarázza dr.Harsányi Emese bőrgyógyász:

– A méh illetve darázscsípés már komoly, akár életet is veszélyeztető allergiás reakciót (anaphylaxiát) válthat ki. Akik ezt már tudják magukról jó ha felkészülten kirándulnak és allergológus, pulmonológus által felírt injekciót (Epipen) visznek magukkal. 

Nagyon fontos, hogy kirándulni és nyaralni felkészülten menjünk, hogy valóban jól érezhessük magunkat

Antihisztamin a megoldás

A nyaraláskor a házipatika része kell hogy legyen egy recept nélkül is kapható antihisztamin (allergia elleni viszketés csillapító tabletta) és egy gél vagy krém formában alkalmazható antihisztamin az azonnali tünetek csökkentésére. A csípés körül percek alatt megjelenő duzzanat és bőrpír egy természetes bőrreakció. A száraz hideg borogatás, antihisztamin tartalmú gél vagy egy vízbázisú könnyű hidratáló krém csökkenti a tüneteket. Darázs vagy méhcsípés esetén a belsőleges kezelés (tabletta, akár szopogató tabletta formátumban ) is indokolt. 

Fontos a száraz hűtés, mivel a vékony duzzadt felhám felázhat, ilyenkor nyílt sebek keletkeznek, melyek a nyári melegben könnyen befertőződhetnek. Ha a vakarás miatt megbomlik a bőr épsége fertőtlenítő oldatokkal (és ne krémekkel) kezeljük, illetve utcára vagy dolgozni fedőkötés védelmében menjünk. A fokozatosan növekvő bőrpír, duzzanat, fájdalom és/vagy láz esetén már szükséges az orvosi vizsgálat. Ilyenkor antibiotikumot ír fel a háziorvos, vagy súlyosabb esetben sebész vagy infektológus (a fertőző betegségek gyógyítására szakosodott orvos) véleményére is szükség lehet. A lábfej vagy lábszár csípései gyakran végződhetnek orbánccal a csípés révén bőr alá jutó baktériumok miatt. A gyógyulás szövődménymentes esetekben 5-7 nap, szövődmény esetén több hétig is eltarthat a nyári melegben. 

Mit tehetünk, ha megcsípett a kullancs? 

Ha tudjuk, láttuk, hogy kullancs csípett meg ajánlatos feljegyezni a dátumot, mert a tünetek alakulásának ideje és sorrendje segít a későbbi kezelésben. Ha a kullancs elhagyta a bőrt, akkor az első napokban rovarcsípésként kezeljük, ha dörzsölésnek kitett területen van nappalra fedőkötéssel védjük. Ha látjuk a kullancsot, akkor egy szemöldök csipesszel is eltávolítható. Fontos a korai eltávolítás, mert a vérszívás idejével arányosan nő a csípés utáni fertőzések kockázata. Ne helyezzenek rá krémet, zsírt , mert ilyenkor nő a fertőzés veszélye. A bőrt fertőtlenítsük le a beavatkozás előtt és után is, egy határozott mozdulattal húzzuk fel a csipesszel a rovart, illetve aznap helyezzünk rá fedőkötést. Ha nem is tudjuk teljesen eltávolítani nem gond, pár nap alatt kilökődik a rovar feje. A bőrben rögzült fej kevesebb gondot okoz, mint a napokig ,,őrizgetett” rovar, amivel megvárják a szakembert. Ha néhány nap alatt rovarcsípésként gyógyul, és nem jelenik meg 8-14nap múlva gyűrűszerű bőrpír akkor nem szükséges az orvosi ellátás. Ha a csípés gyógyulása után gyűrűszerű, növekvő bőrpírt látunk, szükséges a háziorvoshoz fordulni, illetve ajánlott lefotózni a tünetet. Az antibiotikum kezelés megelőzi a Lyme kór kialakulását, melyet a csípéskor a bőrbe jutó baktérium okoz. Nincs ellene védőoltás, a megelőzés a leghatékonyabb. 

A kullancsok csípésekor vírusos fertőzésre is lehetőség van, a nagy rizikójú országrészek a Népegészségügyi Hivatal honlapján is megtekinthetők. A kullancsok által terjesztett agyvelő-, illetve agyhártyagyulladás általános fertőzéses tünetekkel (gyengeség, hőemelkedés, izomfájdalom) majd magas lázzal jelentkezik a csípés után néhány nappal. Ezt követi a hányás, tudatzavar, állapotromlás , melyek ellátása mindig sürgősséggel és kórházi osztályon (Infektológia) történik. A kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás ellen van védőoltás, melyet a sokat kiránduló, magas fertőzési rizikójú helyen lakó, dolgozó pácienseknek (gyermekeknek is ) ajánlunk.

Ha ez ilyen veszélyes, mit tehetünk a rovarcsípések ellen?

Valóban a megelőzés a legeredményesebb módszer. Kiránduláskor, réteken, erdőben vagy legelőkön áthaladva a nyári melegben is viseljünk teljesen zárt ruházatot, zárt cipőt vagy bakancsot. Tűrjük be a vastag zokniba a nadrág szárát, ha könnyen felcsúszik. A ruhánkra és a bőrünkre is fújjunk kullancs- illetve más rovarok elleni spray állagú készítményeket. Ezek felvitelét a tájékoztató javaslatának megfelelően ismételjük. A kirándulás végén otthon a ruházatot illetve a teljes bőrfelszínünket is ellenőrizzük, hogy korán megtaláljuk, ha van kullancs a bőrünkön. Este a bőrsérüléseket, csípéseket fertőtlenítő oldatokkal kezeljük, a nedvező sebeket akár néhány napig fedőkötéssel védjük. 

Jól felkészülten a nyár mindenképp egy csodás évszak, jó pihenést, kirándulást, strandolást kívánok mindenkinek.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában