Három héttel korábban

2024.08.06. 13:55

Ki gondolná? Megkezdődött a szüret!

Az idén a mezőgazdaság kapcsán már többször elhangzott, hogy a természet jóval előrébb jár a kelleténél. Vagyis, sokkal hamarabb megkezdődtek a betakarítások, a szüretek. A szőlőt sem kerülte el a „sorsa”

Agárdy Csaba

Köller László (balról) és Sebek Zoltán a bogyózógépnél

Fotó: amatőr

Július közepén már az alábbi hírt adta közre az MTI: A korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – megkezdődött a szüretelés a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) csaknem negyven hektáron elterülő szőlőültetvényén. Az Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjaként is működő intézet közleményében azt írták: az időjárásnak köszönhetően idén bizonyos fajtáknál akár három héttel korábbi szüret is előfordulhat Pécs környékén.

A múlt héten társlapunk, a Tolnai Népújság számolt be arról, hogy elkezdődött a Fejérrel szomszédos vármegyében a szüret. „Ilyenre még nem volt példa az elmúlt évtizedekben, hogy júliusban már annyira beérett a szőlő, hogy szedni lehetett. Elkezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken” – olvashatjuk a teol.hu-n.

E hírek hallatán néztünk körül szűkebb pátriánkban, jelesül az adonyi szőlőhegyen, hogy is áll ott a szőlő.

Nos, jelenthetjük, itt is jóval hamarabb, a múlt héten elkezdődött a szüret. Steinmann László a biancával kezdett vasárnap délelőtt. (Róla tudni kell, hogy az egyik legeredményesebb adonyi borász, tavaly a huszonötödik országos rozébor-versenyen Nagy Aranyérmes lett a cabernet sauvignon bora.)

– Biancából jó közepes a termés, húsz mustfokkal szüreteltem. Két hét múlva a generosával folytatom, az jó állapotban van.

Szüret közben Steinmann László (balról) és Sebek Zoltán
Fotó: amatőr

Azt hiszem, az idén a rozéversenyen nem is indulok, mert a cabernet sauvignont valami betegség elkapta. Nem száradt el, de nem is fejlődik, gyakorlatilag vegetál, nem sikerült megvédenem, valószínű, vásárolnom kell majd belőle, de itt veszek majd a szőlőhegyen.

Boldog Tamás, a Duna-menti Szent Orbán Borrend ceremóniamestere, aki főállásban a Törley Pezsgőmanufaktúra borásza, még csak próbaszüretet végzett a hétvégén.

– Ahogy az egész szőlőhegyen, nálam is kilencven-kilencvenöt százalékos állapotban van a szőlő,

valószínűleg három héttel korábban fogok szüretelni, mint egy évvel ezelőtt. Most tizenhét és félfokos volt a biancám, a jövő hétig várok vele, addig még egy fokot nő majd a cukortartalma. A fehérszőlőim, a bianca, a generosa, a királyleányka egészséges, elenyésző a beteg fürt. Augusztus közepén szüretelem a cserszegi fűszerest és a korai érésű olaszrizlinget.

Így állnak tehát az adonyi szőlőhegyen a gazdák, de a történeti hűség kedvéért hozzá kell tenni, hogy az Irsai Olivért és a nérót már leszedték, ezekből a fajtákból a must már a pincékben forr.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában