Meteorológia

2024.08.12. 16:00

Pár évtized múlva csak átlagos adatok lesznek az idén júliusban mért hőmérsékleti rekordok?

Az idei rekordmeleg július a század végére átlagosnak ígérkezik - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján közölt elemzésben, szemléltetve a klímaváltozás várható következményeit.

Duol.hu

Fotó: Krizsán Csaba

A KlimAdat projekt keretében a HungaroMet Zrt. négy klímamodell-szimulációja alapján értékelte az idei rekordmeleg júliust, amelynek középhőmérséklete 24,5 Celsius-fok volt, ezzel az 1901 óta mért legmelegebb július lett.

Az elemzés szerint a század közepére várt átlaghőmérsékleti tartomány maximumához közelíti az idei júliusi hőmérséklet. Ha ez a tendencia folytatódik, a 2051-2080-as időszakban az ideihez hasonló hőmérsékletek átlagosak lesznek, sőt, ennél forróbb júliusok is előfordulhatnak.

Amennyiben a mérsékeltebb melegedési forgatókönyv valósul meg, a 2003-as, 21,6 Celsius-fokos július lesz az átlagos a század közepére. Ha a század végére a szimulációk középértéke (medián) valósul meg, akkor a 2015-ös 23,2 Celsius-fokos július lesz átlagos, ami jelenleg a harmadik legmelegebb július volt 1901 óta.

Az elemzés szerint az alfageneráció (2010 után születettek) felnőttkora közepén jóval magasabb hőmérsékletekre számíthat. A század végére a 2021-es, 23,7 Celsius-fokos júliusi középhőmérsékletnél is magasabb hőmérséklet várható. Bár az idei hőmérsékletnél nem lesz minden év forróbb, a mostanihoz hasonló szélsőséges hőmérsékletek a jövőben átlagosnak számítanak majd.

A klímamodell-szimulációk szerint a jövőben is lehetnek hűvösebb, akár 20 Celsius-fok alatti júliusok, de jóval melegebbek is. A század végére a júliusok felében a 2024-esnél magasabb középhőmérséklet várható, így az ideihez hasonló hőmérsékletek megszokottá válhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában