Szerencsétlenség, vagy misztikum?

2024.09.10. 20:00

Péntek 13., tévhitek és a valóság a naptárban

A babonák világa az emberi kultúra elválaszthatatlan része. Sokan legyintenek, mások viszont már a gondolattól is szorongást éreznek, ha péntek 13-a kerül szóba.

Török Tímea

Fotó: MW-archív

De vajon honnan ered ez az évszázadok óta fennálló félelem? Múlt-kor, a Wikipédia írásai alapján a történelmi események és misztikus hiedelmek egyaránt táplálják azt, hogy ez a nap valóban szerencsétlennek tűnik. Azonban ha alaposabban megvizsgáljuk, kiderülhet: inkább a tudatalatti és a történelmi egybeesések terelik negatív fénybe ezt a napot, mintsem bármilyen valós szerencsétlenség.

A 13-as szám misztikuma

A 13-as számot már az ókorban is baljóslatúnak tartották. A babiloniaknál Hammurapi oszlopáról például hiányzik a tizenharmadik törvénypont. Sőt még a rómaiak is kerültek minden kapcsolatot vele, hiszen a pusztulás előjelének vélték. 

AI-illusztráció
Fotó: PMA

A kereszténység idején ez a babona tovább mélyült. Az utolsó vacsorán 13-an ültek egy asztalnál, közülük Júdás, az áruló volt a 13. Ez a momentum mélyen beágyazódott a kultúrába, és a 13-as szám a keresztény világban a balszerencséhez kötődött.

Az amerikai kultúra sem kímélte ezt a számot: több szállodában, felhőkarcolóban vagy kórházban egyszerűen kihagyják a 13-as emeletet vagy szobaszámot. A légitársaságok pedig nem szívesen nevezik el a 13. üléssort. Érdekes, hogy mindezek mögött valójában nincs tudományos vagy racionális indok. Csupán a babonák tartják életben a 13-as szám „gonosz” hírnevét.

A péntek sötét árnyai

A 13-as számot övező babonák mellett a péntek is megkapta a maga misztikus jelentését. A keresztény hagyományban pénteken történt Jézus keresztre feszítése, és ekkor történt a paradicsomi bűnbeesés is. A néphagyomány szerint ez volt az a nap, amikor sok szerencsétlenség történt. Az ókori Rómában és a középkorban péntek volt a kivégzések napja (Jézus is ezért feszítették meg ekkor), így az emberek hosszú ideig sötét előjelű napként tekintettek rá. Pénteken nem házasodtak, nem költöztek, nem indultak útnak, különösen nem, ha az éppen péntek 13-ára esett.

AI-illusztráció
Fotó: PMA

A Templomosok és az Apolló 13 kapcsolata a péntek 13-al

Péntek 13. említésénél a történelem néhány híres dátumot is elénk tár. Az egyik legismertebb ilyen esemény 1307. október 13-a, amikor IV. (szép) Fülöp francia király parancsára pénteken éjszaka lefoglaltatta a Templomos Lovagrend vagyonát, és bebörtönöztette a lovagokat, majd ezt követően tömeges kivégzések következtek. A rend utolsó nagymesterét Jacques de Molay-t 1314 tavaszán ítélték máglyahalálra, 7 évnyi kínzás és embertelen körülmények között bebörtönözve, március 18-án végezték ki, mint eretneket a Notre Dame előtt felállított máglyán. A legenda szerint halála előtt a nyilvánosság előtt visszautasított minden vádat, és átkot mondott a máglyáról. Megátkozza a királyt, V. Kelemen pápát és Guillaume de Nogaret pecsétőrt, és utódaikat mind tizenharmad-íziglen. A gyilkosok nem vették komolyan az átkot, de egy éven belül mégis mind meghalnak, és maga a Capeting-ház is kihal, noha Szép Fülöpnek három fia is volt. Az eset óta ez a nap a titkokkal és tragédiákkal teli történelem része.

A modern korban az Apolló 13 űrmisszió kudarcával is összekapcsolták ezt a babonát: az űrhajó fellövése 13 óra 13 perckor indult egy olyan indítóállványról, amelynek száma háromszor 13 volt. Bár a küldetés végül sikeresen visszahozta az asztronautákat, a 13-as szám „átka” itt is felmerült.

A pszichológia és horror

Nem szabad elfelejteni, hogy a babonák gyakran önbeteljesítő jóslatokká válnak. A péntek 13-át övező félelem sokszor éppen azért válik „valóssá”, mert az emberek tudatalattijában már a rossz előérzet kíséri a napot. A pszichológia ezt jól ismeri: a triszkaidekafóbia, vagyis a 13-as számtól való kóros félelem egy olyan jelenség, amely az emberek mindennapi döntéseit is befolyásolhatja. Sokan valóban elkerülik, hogy ezen a napon fontos döntést hozzanak, utazzanak vagy bármilyen jelentős eseményt szervezzenek.

A péntek 13-át övező félelem pedig az évek során a popkultúrában is megerősödött. Számos horrorfilm és regény merít ihletet ebből a napból, tovább erősítve annak misztikumát és rémisztő mivoltát. Az emberek pedig minél többször találkoznak ezekkel az ábrázolásokkal, annál inkább hajlamosak valódi veszélynek tekinteni a napot. Így tehát nem csoda, hogy a '80-as években készült Péntek 13 című horrorfilm.

AI-illusztráció
Fotó: PMA

Valóság vagy tévhit a péntek 13-l kapcsolatban

Vajon valóban rossz nap péntek 13., vagy csak az évszázadok óta fennálló babonák fogságában élünk? A történelmi események és a pszichológiai hatások mind arra utalnak, hogy a péntek 13-ával kapcsolatos balszerencse leginkább az emberi elme terméke. Bár bizonyos dátumok és események sötét árnyat vetnek erre a napra, a legtöbb esetben nincs rá bizonyíték, hogy valóban több baleset vagy tragédia történne ezen a napon.

Tehát ha legközelebb péntek 13-án ébredsz, gondolj arra: talán a legnagyobb balszerencse az, ha hagyjuk, hogy a félelem irányítsa a napunkat. Hiszen a babonák világa csak addig él, amíg hiszünk bennük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában