Őszi ünnep

2024.09.13. 17:00

Szüreti felvonulás és bál – generációk hagyománya Kisapostagon

Idejét sem lehet tudni, hogy mióta rendezik meg ősszel Kisapostagon a szüreti felvonulást és azt követően a szüreti bált. Kicsik és nagyok örömünnepe ez, melyről Farkas Dórát kérdeztük, aki idén is aktívan részt vesz a rendezvényen, és nem mellesleg őt látjuk a programot népszerűsítő plakáton is.

Kállai Félix

Fotó: Dienes Andrea

– Egy-két év kivételével talán már 15 éve részt veszek a szüreti felvonuláson, és táncolok is. 

A családban nagy hagyománya van ennek, hiszen anyukám is beöltözött már, sőt, a nagymamám is.

– Mi a program ilyenkor?

– Szeptember 21-én 13 órára gyülekezünk, szépen magyaros ruhába felöltözve, a községháza előtt. A falu lakosságához képest szép nagy tömeg szokott összejönni. A polgármester úr ünnepélyes keretek között átadja a falu kulcsát a Bírónak és a Bírónének. Hagyományosan ilyenkor a legfrissebb házasok szokták kapni azt a megtisztelő feladatot, hogy ezen a napon ők őrizzék a falut, és gondoskodjanak a program sikeréről. Miután átvették a kulcsokat, hintóra ülnek, és zenei kíséret mellett vezetik a táncosokat körbe a faluban. 

Fotó: Dienes Andrea

Van egy hatalmas szőlőfürt, amelyet körbe visznek a településen. Erre a csőszök és csőszlányok figyelnek, nehogy lopjon belőle valaki.

A bálokon szokás a „szőlőlopás” is, amely egy vidám hagyományos játék. A fiatalok megpróbálják ellopni a bál díszítését képező szőlőt, és a Bíró megpróbálja őket elkapni. Az elfogott tolvajokat tréfás ítéletekben részesítik, amelyek általában valamilyen kisebb feladat teljesítését vonják maguk után.

A felvonulás alkalmával invitálják a lakosságot az esti mulatságra. Rendszerint több helyen megvendégelik a népes sereget, ahol a táncosok megtáncoltatják a ház urát és úrnőjét, a vendéglátókat. Hogy ne sértsék meg a vendéglátókat, némi ételt és italt fogyasztanak, majd tovább állnak. 

Fotó: Dienes Andrea

A kör végére már nem szomjasak a fiatalok, ezért némi pihenő jár nekik. Este az önkormányzat megvendégeli őket, majd kezdődhet a szüreti bál. Ez a hivatal kultúrtermében lesz idén is megrendezve. Aki szeretne helyet magának, időben kell érkeznie. Tavaly a hagyományos nyitótáncot megelőzte a kicsik tánca. A nagy sikerre való tekintettel most is ők kezdenek. Majd hét órakor a Kisapostag táncával nyitják meg a táncosok a szüreti bált, őket a Bíró és a Bíróné vezeti. 

Fotó: Dienes Andrea

A nyitótánc után kezdődik az élőzenés bál, ami egészen hajnalig szokott tartani. Nem ritka, hogy ilyen alkalmakon szerelmek születnek, akár életre szólóak is.

Fotó: Dienes Andrea

Dóra elmondása alapján igazán remek programra lehet számítani, ahol fiatalok és örök fiatalok is megtalálják a számításaikat. A vidámság és a jó társaság garantálja a program sikerét.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában