Összefogás

3 órája

Ellopták a kerekesszékét, de újat tudott vásárolni a jó emberek segítségével - videóval

Farkas Zsolt, a mozgáskorlátozottak helyi egyesületének alapító elnöke, közel harminc éve tevékenykedik Dunaújvárosban, hogy segítse a mozgáskorlátozottak közösségét. Az egyesületet huszonegyen alapították, és mára több mint 150 tagot számlál, mozgássérülteket és az egyesületet segítő pártolókat. Zsolt nemcsak helyi szinten, hanem a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetségében is aktív szerepet vállal. Nemrég ellopták a kerekesszékét.

Kállai Félix

Farkas Zsolttól ellopták a kerekesszékét, de közösségi összefogással sikerült újat vásárolni. Az új kerekesszéket 2024. október 3-án adta át Szentendrén A Rehab Zrt telephelyén Kántor Andrienn a Meyra-Ortopedia Kft. területi képviselője.

Farkas Zsolt kerekesszéket körülbelül 25 éve használ, az utóbbi húsz évben mindennapi segédeszközévé vált, nemrégiben azonban ellopták a kerekesszékét. Ennek kapcsán beszéltünk vele.

ellopták a kerekesszékét
Farkas Zsolttól ellopták a kerekesszékét, de közösségi összefogással sikerült újat vásárolni. Az új kerekesszéket 2024. október 3-án adta át Szentendrén A Rehab Zrt telephelyén Kántor Andrienn a Meyra-Ortopedia Kft. területi képviselője.

ELLOPTÁK A KEREKESSZÉKÉT

- Hogyan történt ez, és miként reagáltál?
- Az év elején, egyik hajnalban, valaki ellopta a kerekesszékemet a lépcsőházunkból. Először nem hittem el, hogy ez megtörténhet, de sajnos azóta hivatalosan is megerősítették, hogy lopás történt, és vádemelési javaslatot tettek az illető ellen. A történtek után segítséget kértem a város lakóitól, ismerősöktől és barátoktól, hogy segítsenek megtalálni a kerekesszékemet. Mivel ez nem sikerült, egy gyűjtési akció indult, amelynek célja egy új kerekesszék beszerzése volt.

KÖZÖSSÉGI ÖSSZEFOGÁS

- Hogyan sikerült összegyűjteni a szükséges összeget?
- A közösség, barátok, rokonok és sokszor idegenek is segítettek. Végül több mint 800 ezer forint gyűlt össze, és sikerült beszereznem egy új, méretre szabott aktív kerekesszéket, amely nagy segítségemre van. Az eredeti ára több mint egymillió forint lett volna, de a forgalmazó is jelentős kedvezményt adott. Három nagyobb támogatót is szeretnék megemlíteni: a Lefty Hajstúdiót, a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémiát, valamint a Naposélet Kft.-t. Ők is jelentős összeggel segítettek.

KÜLÖNLEGES KEREKESSZÉK

- Miben különbözik ez az új kerekesszék a hagyományostól?
- Ez egy egyedileg méretre gyártott, könnyű alumíniumvázas szerkezetű kerekesszék. Az előző székemet megsirattam, mert szintén egyedileg készítették számomra, és nagyon kényelmes volt. A használóra méretezett aktív kerekesszéket sokkal könnyebb mozgatni, kisebb helyen elfér, és sokkal praktikusabb. Például ennek a tolókarját lehet állítani, így a segítő ember magasságához is igazítható. Ezek az apró extrák sokat segítenek a mindennapi használat során.

- Az új szék tehát nagyban megkönnyíti a mozgást?
- Igen, ez az új szék az eddigi legjobb, amit valaha használtam. Nagyon könnyű, és a hátsó kerekei könnyen kivehetők, így autóval is egyszerűen szállítható. Nem kell aggódnom amiatt, hogy nehezen férne be egy kisautóba. Összecsukható, praktikus és nagyon kényelmes.

SOKAN SEGÍTENEK

- A közlekedés a városban mennyire jelent kihívást?
- Elég gyakran mozdulok ki a városban, heti két-három alkalommal bevásárolni vagy más ügyeket intézni. Az emberek nagyon segítőkészek, ha látják, hogy gondban vagyok, például egy járdaszigetnél. A boltokban is sokszor felajánlják a segítségüket, ha nem érem el a magasabb polcokat. Nagyon ritka, hogy valaki elutasítana egy ilyen helyzetben.

- A lopás után több ismerős és idegen is hozott neked kerekesszéket. Milyen érzés volt ezt megtapasztalni?
- Nagyon meghatott, hogy ilyen sokan próbáltak segíteni. Néhányan még vidékről is elhoztak kerekesszékeket, amiket kipróbálhattam. Ez megmutatta, hogy még a nehéz helyzetekben sincs az ember egyedül, ha segítségre van szüksége. Akik segédeszközt adtak, nekik is nagyon hálás vagyok.

AZ EMBEREK ALAPVETŐEN JÓK

- Mit tanultál ebből az egész helyzetből?
- A legnagyobb tanulság az volt számomra, hogy az emberekben még mindig van jóindulat. Hihetetlen érzés volt megtapasztalni, hogy ismeretlenek is megállítottak az utcán, és megkérdezték, sikerült-e megoldani a helyzetet, vagy tudnak-e még segíteni. Ez megerősítette bennem a hitet, hogy bár a világban sokszor tapasztalunk nehézségeket, az emberek alapvetően jók és segítőkészek.

- Mi a helyzet az ellopott kerekesszékkel?
- Sajnos a szék a mai napig nem került elő, bár az illetőt azóta megtalálták, és vádemelés is történt ellene. Remélem, hogy a kerekesszékem egy olyan valakihez került, aki valóban rászorul. Úgy gondolom, hogy a lopás nem a megfelelő módja annak, hogy valaki segédeszközhöz jusson, vagy másokat segédeszközhöz juttasson.

- Milyen biztonsági intézkedéseket teszel az új szék védelme érdekében?
- Most már mindig lelakatolom a székemet, amikor csak lehet, és igyekszem a biztonságára figyelni. Az ellopott székem egy zárt lépcsőházból tűnt el, ami különösen megdöbbentő volt. Azt gondoltam, hogy ilyen dolog nem történhet meg, de sajnos megtörtént.

KÖSZÖNET MINDENKINEK, AKI SEGÍTETT

- Mi az, amit most, a történtek után a legfontosabbnak érzel?
- Hálás vagyok mindenkinek, aki segített, legyen szó barátokról, ismerősökről, rokonokról vagy akár idegenekről. Az ő segítségük nélkül nem tudtam volna visszatérni a normál kerékvágásba. 

Továbbra is fontos számomra, hogy másokon is segíthessek, ahogy ők segítettek nekem

- Köszönöm, hogy megosztottad a történeted, és további jó egészséget kívánok neked!
- Köszönöm szépen!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában