Kisközösségek

2 órája

Kulcsi Nordic Walking Klub: egészséges mozgás és összetartó közösség

Október 10-én délután a lelkes kulcsi kisközösség tagjai a Zöldtulipán Udvarházban tartották évzáró összejövetelüket. Bár az időjárás nem kedvezett a szabadtéri programnak, az eső sem tántorította el a kulcsi Nordic Walking Klub tagjait: közösen ünnepelték meg a szezont egy hangulatos pörköltfőzéssel.

Fotó: TT

Hetente kétszer láthatunk egy kedélyes kis csapatot a kulcsi utcákon síbot szerű alkalmatosságokkal sétálni. Könnyen jön a kérdés, hogy miért kellenek a botok és mi is az a nordic walking? A szakmai fórumok egyetértenek abban, hogy a speciális botok és a különleges gyaloglási technika segítségével egész testünket átmozgathatjuk. Ez az a sport, amit bárki, bárhol, bármikor végezhet, nincsenek mellékhatásai, és szinte felsorolni is lehetetlen mennyi pozitív hozadéka van. További előny, hogy a természetben, a friss levegőn alacsony a fertőzésveszély, így esetleges járványok idején is bátran lehet edzeni. Nordic walking tényleg mindenkinek segít rendbehozni a modern, ülő életmódunktól kialakult elmacskásodott testrészeket. 

kulcsi
A kulcsi nordic walking klub nem csupán a testmozgásról szól, hanem egy összetartó közösségről, amelyben a tagok számíthatnak egymásra Fotó: TT


Kulcsi Nordic Walking Klub: egészséges mozgás és összetartó közösség: 

Az évtizedes múltra visszatekintő kulcsi nordic klub vezetője, Győrki Ferencné Anna mesélt olvasóinknak a kisközösség életéről. Mint elmondta, a heti kétszeri közös séták mellett többféle programot is szerveznek az év során. „Mindig van egy évzárónk, amit általában ősszel tartunk, ilyenkor kint ülünk, de most az eső miatt be kellett vonulnunk” – mondta mosolyogva. A mostani alkalomra is közös főzéssel készültek, ahol Anna vállalta a szakács szerepét, ahogy korábban is a sütéseknél.

A klub nem csupán a testmozgásról szól, hanem egy összetartó közösségről, amelyben a tagok számíthatnak egymásra. Anna kiemelte: „Itt senkit nem hagyunk el, és nincsen pletyka. Az ilyen közösségek lényege az elfogadás és a támogatás, ezért is maradtunk együtt az évek során.” A klub története a Carpe Diem Alapítványhoz nyúlik vissza, amelynek megszűnése után is folytatták a közös tevékenységeket, és azóta is rendszeresen találkoznak.

Bár a klub nem csak a jó időben aktív, a téli időszakban is folytatják a közös sétákat. „Télen is járunk, és nyáron is. Szeretünk együtt lenni, és a mozgás mellett a közösség élményét is nagyon fontosnak tartjuk” – tette hozzá Anna.

A beszélgetésből kiderült, hogy a Nordic Walking Klub tagjai számára nemcsak a testmozgás ad közös élményt, hanem a sok közösen átélt pillanat is. A csapat továbbra is aktívan szervezi a programjait, és a közösség ereje tartja őket össze, legyen szó sétáról, főzésről vagy éppen egy baráti beszélgetésről egy kellemes őszi délutánon.

 

A nordic walking előnyei a következők:

  • Kíméletes az ízületekhez, nincsenek káros mellékhatása
  • Az izmok 90%-át megmozgatja, beleértve a testtartásért felelős „core” és gerincstabilizáló izmokat
  • Kiváló zsírégető hatása van (kb. 30%-kal hatékonyabb, mint a kocogás), így remek választás a fogyáshoz
  • Segíthet a nyak- és vállmerevség oldásában
  • Hatékony stresszcsökkentő, támogatja a testi-lelki ellazulást
  • Növeli a tüdőkapacitást
  • Javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a vérnyomást és az artériákra nehezedő nyomást.
  • Napi félórás intenzív séta 30-40%-kal mérsékli a krónikus betegségek kockázatát, a kutatások szerint
  • Bármilyen életkorban elkezdhető
  • Az edzés intenzitása személyre szabható, a laza sétától a komoly edzésig
  • Friss levegőn végezhető
  • Lehet egyedül, barátokkal vagy csoportosan is csinálni


 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában