Az utolsó előtti hónap

2 órája

Novemberi népszokások: Őszi hagyományok és ünnepek

November a hagyományos paraszti társadalmakban az őszi betakarítások végét és a télre való felkészülést jelentette. E hónapban számos népszokás és vallási ünnep kapcsolódott a mindennapi élethez, amelyek közül sok a mai napig fennmaradt.

Duol.hu

Fotó: Máté Krisztián

Az egyik legismertebb novemberi ünnep a Mindenszentek (november 1.) és Halottak napja (november 2.), amikor az emberek elhunyt szeretteikre emlékeznek. Ilyenkor a temetők megtelnek gyertyákkal, virágokkal, és csendes tisztelettel gondolnak azokra, akik már nincsenek köztünk.

Szent Márton napja (november 11.) szintén fontos esemény. Márton napján hagyományosan libát fogyasztanak, hiszen a mondás szerint 

aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog.

Ez az ünnep az őszi bőséget zárta le, és a téli böjt időszakára való felkészülést jelentette.

A hónap végén, november 25-én Katalin napját ünneplik. A Katalin-napi bálok és mulatságok régen a fiatalok ismerkedési lehetőségeit biztosították, hiszen advent közeledtével a vigasságok időszaka véget ért.

Novemberi népszokásaink tehát a természet ritmusához és a vallási ünnepekhez kötődnek, összekapcsolva a múló ősz és a közelgő tél hangulatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában