Mezőgazdaság

2024.05.07. 10:00

A gazdák már a második szőlőpermetezésre készülnek

Az elmúlt egy hétben változatos időjárás volt tapasztalható, múlt hét közepétől egy hidegfront érkezett, mely jelentősen lehűtötte a levegőt. Ennek következtében a szőlő növekedése lelassult, ám lassan újra felpörgött a hét elején. A hideg időnek köszönhetően csökkent a betegségek veszélye, ám a permetezés továbbra is szükséges maradt.

Duol.hu

Fotó: MW

Változatos időjárás uralkodott az elmúlt héten. Egy hidegfront érkezett, mely jelentős lehűlést hozott magával. Szekszárd környékén például reggelente mindössze 3 fokot mértek, míg Pakson mínusz 1,7 fokig süllyedt a hőmérséklet. Napközben sem emelkedett túl 12-13 fok fölé a hőmérséklet. Ez a hideg időjárás körülbelül 4 napig tartott. Azonban vasárnaptól kezdve már szép idő volt, sőt, a hét elején már 28 fok körüli maximumokat is mértek. Az elmúlt időszakban nem volt csapadék.

Az időjárás hatására leállt a szőlőhajtások növekedése, ám lassan újra megindult - tájékoztatott minket dr. Gabi Géza, szekszárdi növényvédelmi szakmérnök. A hideg időnek köszönhetően csökkent a betegségek veszélye is. Azonban a melegedést követően, esetleges csapadék esetén, a helyzet változhat. Az időjárás miatt a vegetáció körülbelül 16-17 nappal előrébb van a megszokottnál, és érdekes lesz látni, hogyan befolyásolja ez a szőlőt, valamint mikorra várható a virágzás kezdetének időpontja.

Azok, akik most permeteznek, előnyben lehetnek, mivel a lisztharmat később tud majd megjelenni a tünetmentes, már védett ültetvényeken. Emellett kiemelten fontos az atkák elleni védekezés is ebben az időszakban, mivel sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó lehetősége, mielőtt a nemez kialakulna a gubacsnál, amikor már csak korlátozott hatékonysággal lehet védekezni ellenük. A nagy adagú kénes permetezés ebben a szakaszban rendkívül hatásos lehet velük szemben.

A tarka szőlőmoly folyamatosan rajzik, és bár kevés csapdát fogtak, az első lárvák megjelenését már május 10-re várják. A tömeges lárvakelés idejére pedig érdemes lesz kontakt rovarölő-szeres kezelést végezni. A gyomok elleni védekezésnek most van az egyik legmegfelelőbb időpontja, amikor a mezei acat és az apró szulák már elérte a 20-25 centis fejlettséget. Mechanikai talajműveléssel vagy vegyszeres kezeléssel lehet hatékonyan védekezni ellenük.

Forrás: teol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!