Átalakuló vetésszerkezet

2024.08.18. 16:00

Jól sikerült a köles próbatermesztése a Pálhalmai Agrospeciálnak

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. növénytermesztési ágazata az egyik legfontosabb céljaként azt tűzte ki maga elé, hogy a termesztési rendszerében minél több ponton megpróbál alkalmazkodni a klímaváltozás okozta kihívásokhoz.

Molnár Emese

Az egyik ilyen elem a vetésszerkezet átalakítása. Mint azt a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet részletezte, ennek során olyan növénykultúrákat illesztenek a vetésszerkezetükbe, amelyek a megváltozott időjárási viszonyokat kevesebb stresszel, így kevesebb hozamkieséssel viselik. Ennek az elvnek megfelelően, a termeltetési szerződés keretein belül idén először 53 hektárnyi területen köles termesztését végezte a társaság.

A köles kifejezetten meleg és fényigényes növény, jól bírja a szárazságot. A köles könnyen emészthető, magas a rosttartalma és ásványi anyagokban gazdag. A köles nagyon sokoldalúan hasznosítható növény, magas a fehérjetartalma is, így kiváló alternatíva lehet a hús- és tejtermékek helyettesítésére. Ezen felül a köles gluténmentes.

A köles vetése május 9-én történt. A rövid tenyészidejének köszönhetően (ami fajtától, időjárástól függően 90-120 nap) augusztus 12-én megkezdődhetett a betakarítása, amely során a partner megelégedésére szolgáló terményt tudtak szállítani.

A köles termesztésével a jövőben egy stabil hozamot biztosító, az őszi gabonáknál magasabb jövedelmet eredményező, vetésforgóban jól illeszkedő, öko termesztésben is használható alternatív megoldást remélnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!