Vármegyei Vadásznap

2024.09.11. 20:00

Vadászati kultúránk az egyetemes kultúra részét képezi - képgalériával

A Bicske Szíve Parkban gímszarvas bika terítékre kísérésével, a Vérteserdő Zrt. Vadászkürt Együttes üdvözletével vette kezdetét a Fejér Vármegyei és Kistérségi Vadásznap Kisasszony havának utolsó napján.

Szente Tünde

Fotó: Szente Tünde

Az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezetének képviseletében Méhes Dóra köszöntötte Bicske Város Önkormányzata, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete, a Bicskei Nimród Vadásztársaság és a magyar vadásztársadalom nevében a meghívott vendégeket, elöljárókat, a térség polgármestereit, vadászatra jogosultakat és azok családtagjait, házigazdákat és szervezőket, a média képviselőit, Fejér vármegye észak-keleti térségében a Zsámbéki medence második legnagyobb településén, a járás központjában Bicskén. A rendezvényen jelen volt dr. Tanárki Gábor, Fejér Vármegye főispánja, Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Az ünnepség nyitányaként elhangzó Vadászhimnuszt a köszöntő beszédek követték.

Bálint Istvánné, Bicske város polgármestere kiemelte a természetért való elkötelezettség alapelvét és azt az elvárást, hogy a vadászat, a vadgazdálkodás szakterületén tevékenykedők hozzáértéssel és szakszerűen lássák el feladatukat. Becsületes embernek lenni erkölcsi kötelezettség, ami a tiszteletre és alázatra épül. A természet tisztelete: a teremtmények tisztelete. Kívánatos, hogy az emberek teljességgel fogadják el a vadászat és vadgazdálkodás egyetemes szerepét a népek, a nemzetek és a világ minden részén. A vadászati kultúra egysége minden zavar és feszültség ellenére létezik, az évezredek, évszázadok alatt felhalmozódott tudás nemzedékről nemzedékre örökítődik át. Fő rendezési elv a folyamatosság és a fenntarthatóság.

Méhes Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezete elnökének köszöntőjét dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnökének ünnepi beszéde követte. Bicske város képviseletében Bálint Istvánné kötötte fel a Vadászkamara zászlójára a legújabb vadásznapi emlékszalagot.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet kitüntetettjei 

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Méhes Lajos, a Fejér Megyei Vadgazdálkodók Szövetségének elnöke tisztében adta át az arra érdemeseknek a vadászati közéletben végzett áldozatos tevékenységükért, a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában példamutató munka elismeréseként a Nimród érem kitüntetést Fodor Ferencnek, Jankovics Józsefnek, Temesváry Lajosnak. Magyar Vadászatért érdemérem kitűntetésben részesült Maár Gyula. Köszönetüket és elismerésüket fejezték ki Nyári Zoltán hivatásos vadásznak, aki eredményesen képviselte a Fejér Vármegyei hivatásos vadászokat az országos versenyen. A Vadászkürt Együttes Jagermarsch szignálja a tiszteletükre csendült fel.

Mészáros János címzetes apát, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete Etikai Bizottságának elnöke Vadásznapi áldásával zárult az ünnepség hivatalos része. Augusztus utolsó napjának tikkasztó melegében a vendégek szomjának oltására szolgáló nedűk kínálását követő pohárköszöntőt dr. Tanárki Gábor Fejér vármegyei főispánja tartotta.

Vásári kavalkád, program sokaság

Takács József, a bicskei Művelődés Központ igazgatója folytatta a rendezvény további levezetését. Egymás után hívta színpadra a zenés-táncos formációkat. A jelenlévők figyelmébe ajánlotta a Bicske Szíve Parkba szervezett programok sokaságát, amelyből nem hiányozhatott főzőverseny, trófeakiállítás, Kisvadász gyermekfoglalkoztató, vadászkutya-bemutató, solymászat, kézműves kirakodó vásár – a teljesség igénye nélküli felsorolásban.

Bicske vadgasztro”, avagy főzőverseny a  vadételek népszerűsítésére

- Összesen 25 csapat adott le ételmintát, a maximális pont 15 volt, ebben 5 pontot az íz, 5-öt a technológia és 5-öt az elkészítésében, a megjelenésben a kreativitás ért. Az első helyezett 45 pontot, a második 44 pontot, a harmadik 40 pontot kapott. Nagyon változatos és kiváló ételek készültek, jó és ötletes technikai megoldásokkal, minőségi és különleges alapanyagok felhasználásával. Az íz-világ mindenkinél remekre sikeredett, színvonalas és minőségi ételeket kóstolhatott a zsűri – összegezte a főzőverseny eredményeit Právetzné Róth Hajlanka, a vármegyei vadászkamara képviseletében.
Az első helyezett és különdíjas: Salgó-völgye Vadásztársaság 
A második helyezett: Pampalini csapata
A harmadik helyezett: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság
A zsűri tagjai: Pethő Balázs séf (Csalogány26), Váradi Roland séf (A Fogadó), továbbá Hegedűs Imre sajtmester (Hegedűs Sajtműhely). 

Egy testvéribb világért…

Fejér vármegyében 31. alkalommal rendeztünk Vadásznapot. A Vadásznapok célja a vadászati hagyományok őrzése,  a vadászati kultúra megismertetése, ami nemzedékről nemzedékre átadva, erkölcsi kötelességünk, hiszen a kultúra az, ami az embert még emberibbé teszi. A vadászat szükséges a természet egyensúlyának fenntartásában, a vadászat tradíció, a mező és erdő része, a társadalom része. Kiemelt feladatunk a felelős felnőtté váláshoz a gyerekek természetszeretetre történő nevelése. A Fejér Vármegyei Vadászkamara és Bicske Város Önkormányzata között létrejött együttműködés példaértékű. A rendezvény kapcsolatot épít az emberek között, hozzájárul egy testvéribb világ létrejöttéhez. Szerettük volna elérni, hogy minél több felnőtt és gyermek arcán mosoly jelenjen meg. Aki itt volt közöttünk, az láthatta, hogy kitűzött céljaink valóra váltak – értékelte a Fejér vármegyei és kistérségi vadásznapot Pechtol Lajos, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezetének titkára, aki köszönetét fejezte ki a rendezvény sikeres lebonyolításához a támogatóknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában