Időben érkező bérek és pénzügyi helyzetjelentés a Liberty Dunaújvárosnál

Az elmúlt időszakban számos információ jelent meg a vasmű termelésének újraindítása, a bérkifizetésekkel, valamint a cég helyzetével kapcsolatban. Ezért a Liberty Dunaújváros menedzsmentje fontosnak tartotta azt, hogy a szeptemberi bérek kifizetése határidejének közeledtével tájékoztassa, megnyugtassa a munkavállalókat arról, hogy a bérek időben érkeznek.

Várkonyi Zsolt

Rahul Yenurkar a Liberty Dunaújváros cégcsoport vezetője a munkavállalóknak írt tájékoztató levele szerint a munkabérek folyósítása továbbra is a megszokott rendben, minden jogszabályi előírást betartva történik, így október 10-ig minden dolgozó megkapja munkabérét. 

liberty
Rahul Yenurkar szerint a Liberty Dunaújvárosnál azon dolgoznak, hogy novemberben újraindítsák a termelést

Megfogalmazása szerint: 

Kollégáink anyagi biztonságának biztosítása továbbra is kiemelten fontos számunkra.

Folytatni akarják

A cég gazdálkodási helyzetével kapcsolatban a cégvezető elmondta, hogy a hitellehetőségek hiánya és a fennálló piaci nehézségek ellenére azon dolgoznak, hogy novemberben újraindítsák a termelést. Jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások és a szükséges pénzügyi megoldások kidolgozása annak érdekében, hogy helyreállíthassák a működést.

Megérkezett a vagyonfelügyelő

Mint ismeretes, a hónap elején a maga is felszámolás alatt lévő ISD Power Kft. (A felszámolás alatt lévő ISD Dunaferr Zrt. egykori tagvállalata – a szerk.) felszámolást kezdeményezett a Liberty Steel Centrál Europe Kft. egyik tagvállalata, Dunarolling Dunai Vasmű Kft. ellen. Ezzel kapcsolatban Rahul Yenurkar arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy megérkezett a kijelölt vagyonfelügyelő a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-hez, akinek feladata a vállalat pénzügyi helyzetének áttekintése, az adósságok rendezésének koordinálása és a pénzügyi stabilizáció biztosítása. A vagyonfelügyelő szoros együttműködésben dolgozik a vezetőséggel annak érdekében, hogy a likviditási problémák megoldódjanak, és működésük hosszú távon is fenntarthatóvá váljon.

A Liberty továbbra is zöld acélban gondolkodik 

A Liberty stratégiai céljaik között továbbra is kiemelt szerepet kap a zöldacél-gyártás bevezetése, amelynek előkészítése folyamatosan és jelenleg is zajlik nemzetközi partnereinkkel. Ez a lépés nemcsak a fenntarthatóságot és környezetvédelmi célokat szolgálja, hanem a vállalat versenyképességének és jövőbeni sikerének kulcsa is lehet.

A törvényes működés biztosítása továbbra is elsődleges számukra, minden tevékenységüket a jogszabályi előírások maradéktalan betartásával kívánják folytatni.

Garancia a Bérgarancia Alap

A kialakult helyzetre – a felszámolás kezdeményezésének hírére – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely közzétette, hogy a munkavállalók helyzete, a vasműs bérek kifizetése mindenek előtti prioritás és felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalók bérének rendezése mindig a munkaadó feladata, ezért felszólította a Liberty Steel-t, hogy ennek a jövőben is tegyen eleget. Amennyiben ez mégsem történne meg, abban az esetben a kirendelt vagyonfelügyelő kezdeményezheti a bérek kifizetését a Bérgarancia Alap terhére. Erről a Magyar Közlönyben (részletek ott – a szerk.) megjelentek szerint a múlt héten rendelkezett a Kormány. A megjelent rendelet szerint az abban leírtakat a folyamatban lévő csőd- és felszámolási eljárásoknál is alkalmazni kell. E szerint tehát az ideiglenes vagyonfelügyelő a felszámolási kérelem elbírálásakor kezdeményezi a Bérgarancia Alap terhére az adós munkavállalói bértartozásának kiegyenlítését, ha az adós vagyonában ennek fedezete nem áll rendelkezésre. A felszámolás elrendelésekor a felszámolási eljárás kezdő időpontja előtt lehívott bérgarancia-előleg összegét a Bérgarancia Alap terhére lehívható támogatás összegébe be kell számítani. Ha nem rendelnek el felszámolást, az adós a végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül köteles a Bérgarancia Alap terhére lehívott támogatás összegét visszafizetni.

A menedzsment munkavállalóknak írt tájékoztató leveléből arra következtethetünk, hogy a Liberty Steel szándéka az, hogy a bérek a jogszabályi előírások szerint érkezzenek! Bíz(z)unk abban, hogy ez a jövőben is így lesz!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában