A vasműs bérek kifizetése érdekében

Mint ismeretes, kedden jelentették be a döntést, amely szerint a Liberty egyik dunaújvárosi cége nem rendezte a tartozását határidőre, ezért az ISD Power Kft. „f. a.”, amely maga is felszámolás alatt áll, felszámolási kérelmet terjesztett elő az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-vel szemben. A kialakult helyzetre reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely közzétette, hogy a munkavállalók helyzete, a vasműs bérek kifizetése mindenek előtti prioritás.

Duol.hu

Ahogy írták a jelenlegi acélpiaci helyzet nem megnyugtató, ahogy a dunaújvárosi vasmű helyzete is bizonytalan. – erről a témáról írtunk már ezen a héten. A kormány – az elmúlt egy évben is  - mindent megtett az egykori Dunaferr megmentéséért, amelyhez összesen mintegy 70 milliárd forinttal járult hozzá – beleértve többek közt a bérgarancia biztosítását és a szén-dioxid kvóta felhasználásának lehetővé tételét. A munkavállalók helyzete, a vasműs bérek kifizetése azonban mindenek előtti prioritás.

vasműs bérek kifizetése
Vasműs bérek kifizetése érdekében
A meleghengermű Coil Box-a Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A bérek rendezése a munkáltató feladata

Megoldást a zöld acél előállítása jelentené, de a Liberty Steel kezdeményezései - áll az NGM közleményében - ezen a területen sem mutatnak eredményt, ráadásul a termelés átállítása tetemes, mintegy 200 milliárd forintos befektetést igényelne. A Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan egyeztet Liberty jövőbeli terveivel, így kiemelten a bérek kifizetésével kapcsolatban. A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalók bérének rendezése mindig a munkaadó feladata, ezért felszólította a Liberty Steel-t, hogy ennek a jövőben is tegyen eleget. 

Vasműs bérek kifizetése érdekében: Rendelet a Magyar Közlönyben

Vélhetően ennek folyományaként jelent meg a Magyar Közlönyben egy rendelet, amely nem nevesíti ugyan a dunaújvárosi céget, de pontosítja a vagyonfelügyelő kirendelésének, a Bérgarancia Alapból történő támogatás-lehívás veszélyhelyzeti szabályait. A kormány egyebek mellett arról döntött, hogyha az adóssal szemben előterjesztett felszámolási kérelmet a bíróság nem utasítja el, az adós pedig az utolsó közzétett beszámolója szerinti üzleti évben átlagosan több mint 500 főt foglalkoztatott, a bíróságnak 3 napon belül ki kell jelölnie az ideiglenes vagyonfelügyelőt.

Vagyonfelügyelő kezdeményezheti a bérek kifizetését a Bérgarancia Alap terhére

A rendelet péntektől hatályos, de a folyamatban lévő bérgarancia, valamint csőd- és felszámolási eljárásoknál is alkalmazni kell. Az ideiglenes vagyonfelügyelő a felszámolási kérelem elbírálásakor kezdeményezi a Bérgarancia Alap terhére az adós munkavállalói bértartozásának kiegyenlítését, ha az adós vagyonában ennek fedezete nem áll rendelkezésre. A felszámolás elrendelésekor a felszámolási eljárás kezdő időpontja előtt lehívott bérgarancia-előleg összegét a Bérgarancia Alap terhére lehívható támogatás összegébe be kell számítani. Ha nem rendelnek el felszámolást, az adós a végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül köteles a Bérgarancia Alap terhére lehívott támogatás összegét visszafizetni.

(Részletes információk: Magyar Közlöny)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában