A családtagjaik biztonságára hivatkoztak

2024.05.02. 17:00

A dunaújvárosi néni már zsákba is tette a 14 millió forintot a csalónak

Szerintem az egyik legmocskosabb, leggyalázatosabb csalási módszer az, amikor szeretteink biztonságáról, helyzetéről hazudnak, és az ő megmentésükre hivatkozva akarnak azonnali hatállyal pénzt kicsikarni a kiszemelt áldozatoktól. Ilyenre volt most két precedens is városunkban.

Molnár Emese

Mint azt a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság az esettel kapcsolatban részletezte, az elmúlt napokban egy dunaújvárosi asszonyt azzal hívott fel egy ismeretlen férfi, hogy bajba került a fia. A magát ügyvédnek kiadó csaló közölte a 75 éves nővel, hogy a fiát letartóztatták, és akár börtönbüntetés is várhat rá. Az ismeretlen a telefonban elmondta, hogy sürgősen 14 millió forintra van szükség, amit a nyugdíjas asszonynak (a csaló utasításai alapján) egy zsákba téve, az otthona előtti szeméttároló mellett kellett elhelyeznie. Az asszony elmesélte a történetet egy ismerősének, aki azonnal felismerte az átverést és megakadályozta, hogy az addigra összekészített pénzt a nyugdíjas nő a csaló által megjelölt helyre vigye. Ő értesítette a rendőrséget is. 

Egy 83 éves férfit ugyancsak egy ismeretlen férfi próbált meg átverni telefonon. A csaló az idős férfi vejének adta ki magát, majd azt mondta, hogy letartóztatták, mivel találtak nála egy fegyvert tartalmazó csomagot a rendőrök, és 3 millió forintra van szükség ahhoz, hogy visszanyerje szabadságát. Az idős úr elmesélte unokájának a történetet, aki azonnal értesítette a rendőrséget.

Az esetek kapcsán csalás bűntett elkövetése miatt indítottak büntetőeljárásokat a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

• Azonnal bontsa a vonalat, és hívja fel a „bajba jutott” rokont, akire hivatkoztak! Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját az Ön által ismert hívószámon, ezzel is ellenőrizve a történet hitelességét!

• Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, például azt, hogy mikor találkoztunk utoljára; mikor született; hány testvére van, stb.

• Ne adja meg adatait ismeretleneknek!

• Legyen gyanús, ha egy idegent, vagy taxit akarnak küldeni a pénzért, vagy értékekért!

• Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában